Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Potokar

ALI HASSAN KUBAN

The Rough Guide To ...

Rough Guide/Statera, 2002

Pokojni Nubijec Ali Hasan Kuban (rojen kot Ali Hasan Ahmed Gebali leta 1929 v vasici Gosa na območju Asuana, se pravi v egiptovskem delu Nubije, vzdevek Kuban pa je dobil po antičnem templju s tem imenom, ki stoji blizu njegovega rojstnega kraja) je eden tistih etno glasbenikov, ki so mešanico zapletenih ruralnih ritmov in hipnotičnih melodij svoje dežele najuspešnejše združili z zahodnimi glasbili ter tako ustvarili prepoznaven in zelo privlačen glasbeni idiom, ki se je najprej priljubil kairski nubijski skupnosti, kasneje pa tudi številnim poslušalcem po vsej Evropi in drugod.

Kolikor vem, je za mednarodno tržišče posnel pet plošč, ki so bile vse po vrsti zelo dobro sprejete, in kompilacija Rough Guida se opira prav na te plošče, čeprav je poudarek zlasti na dveh: Nubian Magic in Real Nubian (obe Piranha). To sploh ni slabo, ker sta obe plošči odlični, kar velja tudi za Kubanovo glasbo v celoti. Ta je na prvi posluh izrazito preprosta, okorna in groba, uporablja pa pettonsko lestvico ter je za povrh izjemno ritmična in privlačna. Šele čez čas postane jasno, da se za navidezno preprostostjo skrivajo precej zapleteni ritmični vzorci in pogosto prav zanimivi aranžerski prijemi.

Ti tudi najlepše razkrivajo, kako usodno je na Kubana vplivalo, da je v petdesetih letih slišal skupino jazzovskih glasbenikov iz Harlema, ki so nastopili v nekem kairskem klubu. Pod njihovim vplivom je sestavil skupino, ki je uporabljala zahodna glasbila (harmonika, bobni, saksofon in kasneje kontrabas), in začel razvijati značilni slog, imenovan »nubijski«. Ta je seveda mešanica zapletenih ruralnih ritmov in elementov mednarodne pop glasbe, to je dalo glasbo, ki je hitrejša in se bolje prilega modernemu mestnemu življenju, s tem pa tudi zahodnim ušesom.

Jure Potokar