Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Lejla Bin Nur

SOUAD MASSI

Raoui

Island records, 2001/2002

»Brez tvoje plošče ne bi mogla zvečer nikoli zaspati, saj je moja uspavanka. Tvoje pesmi so resnično super, zato pravim: Bravo.« (Clarisse iz Marseilla, 13 let, www.souadmassi.com.fr)

Souad Massi je mlada alžirska pevka in avtorica, rojena leta 1972 v glasbeno nadarjeni družini, zato je vpisala študij araboandaluzijske in evropske klasike. Nastopati je začela pri sedemnajstih letih, najprej sama s kitaro, igrala je tudi v neki flamenko skupini. Po prvih neuspehih v domači Alžiriji je skorajda obupala, a jo je vzpodbudil brat skladatelj, naj le nadaljuje. V drugi polovici devetdesetih let je stopila na domače popularnoglasbeno prizorišče kot »frontmenka« hardrockovskega benda Atakor, ki je žel v Alžiriji precejšen uspeh in leta 1997 izdal tudi prodajno uspešno kaseto, to je prvi in po mojih informacijah edini album te skupine. Leta 1999 je bila Souad povabljena v Pariz, za nastop na koncertu Alžirske ženske, nastop pa je požel takšen uspeh, da ji je francoska veja Island records ponudila pogodbo. Po prvih uspehih v Franciji je zatresla mednarodno prizorišče »svetovne glasbe« z nastopom na Womexu jeseni 2001, primerjajo pa jo z Joan Baez in s Tracy Chapman.

Plošča Raoui (Pripovedkar) je bila posneta že leta 2000, na francoskem trgu je izšla pri Island records leta 2001, na mednarodnem tržišču pa šele letos, z dvema dodanima pesmima. Souad povečini ni sama s kitaro, ki jo igra, poleg tega, da tudi poje v francoščini in alžirščini in zlaga pesmi ter piše besedila; pogosteje jo obkrožajo številni muzikanti in gostje s pestrim arzenalom glasbil (kitare, bas, bobni, klaviature, violina, tolkala, lutnja, gembri), za kanec pesmi pa je pustila spisati celo drugim. Čeprav v eni takih, dodani pesmi Noir et Blanc, v duetu z Ismaelom Lojem prepevata, da je »glasba krik iz notranjosti«, moram dodati, da je Souadin krik prej mehkoben, ne preveč potenten in včasih rahlo izumetničen vzdih, morda lep in všečen, tudi angažiran, a vendar, po pravici povedano, meni ne znese. Kakor koli, Souad očitno znese mnogim, ki ji priznavajo take in drugačne kvalitete, in ujela je tudi nekatere, ki povedo, da ni povsem njihov kos glasbene torte, ampak je tako srčkana in na koncertu tako neustavljiva, da jih je osvojila. Zakaj je ne bi okusil, okusila še ti?

Lejla Bin Nur