Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Potokar

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Blues Came Down From Memphis

Charly/Statera, 1998

Ta zbirka Sunovih bluesovskih posnetkov še zdaleč ni nova, niti ne prinaša doslej neznanih glasbenikov ali skladb. Pravzaprav je celo zelo stara, saj je prvič izšla že leta 1965 pri podružnici založbe Decca, ki se je imenovala London. Štirinajst posnetkov zanjo je zbral Mike Vernon, kasneje član zasedbe Blue Horizon in očitno dober poznavalec Sunove produkcije, ki je bila tedaj zunaj ozkega kroga ljubiteljev znana predvsem ali samo po skladbah Elvisa Presleyja. Danes, ko je mogoče kupiti zbirko vsega, kar je Sam Phillips v Sun studiu kdaj posnel, naj bo to rock'n'roll, gospel ali blues, se zdi njen ponovni izid morebiti samo še en poskus prodati že prodano, vendar ni čisto tako.

Vernon je očitno dobro vedel, kaj dela in kaj hoče s to zbirko doseči, zato ta še danes deluje sveže in uravnoteženo; to velja prav tako za šest dodatnih bluesov za natis na kompaktni plošči, med katerimi je tudi sloviti Mystery Train Little Juniorja in njegovih Blue Flames. Izbral je namreč same surove, energične in neposredne električne bluese, ki so nastali v letih 1952-55, posneli pa so jih nekateri danes znani in sloviti predstavniki tega žanra – od Doktorja Rossa in Jamesa Cottona do Rufusa Thomasa, Little Miltna in Joeja Hilla Louisa.

Toda pravi pomen te plošče je v vplivu, ki ga je imela v enaki meri na poslušalce in na mlade angleške glasbenike ter skupine, ki so tedaj delale prve korake v svet popularne glasbe. Prav zato je odmeve posameznih glasbenikov in njihove glasbe mogoče slišati v vseh danes legendarnih angleških zasedbah šestdesetih let; poleg še danes privlačne glasbe je največja odlika te plošče, da lahko ob poslušanju ugotavljamo, katerega kasnejšega superzvezdnika je popolnoma prevzela.

Kot je za Charly značilno, je zbirka opremljena z izčrpno spremno besedo in z vsemi pomembnimi podatki.

Jure Potokar