Letnik: 2003 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Jane Weber

Dix Bruce

SHADY GROVE

Mel Bay, 2002

Hemme Luttjeboer

JERRY GARCIA SONGBOOK

Warner Bros. Publications, 2002

Mnenja o tem, ali naj bi glasbeni kritik imel kaj pojma o glasbi kot takšni, so seveda različna. Po mojem mnenju kanček teoretičnega znanja le ne sme škoditi, zato tudi pišemo o takšnih knjižnih izdajah. Pa da ne boste mislili, da se teh knjig (v večini prinašajo tudi zajeten del proznega branja) nihče ne dotakne! V to sem se prepričal, ko sem obiskal nekaj glasbenih delavnic, ki jih v Sloveniji pripravljata Beppe Gambetta in naš zanesenjak Stane Švigelj.

Na glasbenih delavnicah pri nas in na tujem (priljubljene so v Švici, Avstriji, Češki, pa tudi drugod) se zbira vrsta odličnih slovenskih in tujih glasbenikov, ki jih ne morete slišati ne v Gromki, ne v Cankarju. Ti knjigi torej imata občinstvo! Prva prinaša kitarske sole Jerryja Garcie, sicer posnete za odlično (preporodniško!) ploščo Shady Grove, o kateri smo v Muski pred leti že pisali. Ob verodostojnih notnih zapisih, ki so delo Dixa Brucea in vam bodo v praktično glasbeno pomoč, so tukaj še čisto uporabni napol folkloristični zapiski istega avtorja, ki se je spravil z različnih zornih kotov analizirati glasbo. Gre namreč za zbirko pesmi, ki je dokaj široko zastavljena in sega od Apalačev do repertoarja Dublinersov in bratov Clancy. Prav slednji so bili v ZDA izjemno priljubljeni in so vplivali na veliko tamkajšnjih preporodnikov, ki so tako hitro dojeli, da se vse skupaj le ni začelo v apalaških hribih in da korenine pač segajo na britanske otoke in še kam drugam. Prav v teh Bruceovih zapiskih, ki včasih prerastejo v podrobne razprave, sem našel nekaj podatkov, ki so mi pomagali razvozlati nekaj dilem in popraviti nekaj zablod. Podobnega značaja je tudi knjiga o solističnem repertoarju Jerryja Garcie. Ta prinaša izbor 86 pesmi, ki jih je imel Garcia v bogatem solističnem reperotarju ali v repertoarjih, ki jih je bolj ali manj preigraval zunaj skupine The Grateful Dead, nekaj pa je seveda tudi izjem.

Knjiga Jerry Garcia Songbook prinaša prozne prispevke Luttjeboerjevega sodelavca Joela Selvina in celotno diskografijo aktualnega glasbenika. Vprašanje je, kakšen bo doprinos teh dveh del za razumevanje enega najbogatejših repertoarjev, gre pa brez dvoma za prijazno ponujeno priložnost, ki jo velja izkoristiti (www.melbay.com; www.warnerbrospublications.com).

Jane Weber