Letnik: 2003 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Jure Potokar

DANIEL CARTER + RUEBEN RADDING

Luminescence

AUM Fidelity/Statera, 2003

Pihalec Daniel Carter pripada nekako isti generaciji kot William Parker in David S. Ware, ki prav tako snemata pri založbi AUM Fidelity, toda kot pripadnik avantgardne newyorške jazzovske scene je manj znan, ker je Luminescence šele prva plošča, ki je izšla pod njegovim imenom. Zato pa ga je bilo mogoče slišati na ploščah W. Parkerja, Gunterja Hampela, Boba Mosesa, Suna Raja in Cecila Taylorja, da ne omenjam sodelovanja z rockerji, kot so recimo Sonic Youth.

Tudi kontrabasist Radding ima punkovske korenine, vendar se je kasneje odločil za improvizirano glasbo in v New Yorku sodeloval z glasbeniki, kot so Zorn, Ribot, Sharp in Dave Douglas, nato pa se je preselil v Seattle, kjer danes nadaljuje kariero.

Glasba s plošče Luminescence je nastala jeseni leta 2001, ko je Radding starega newyorškega znanca Carterja s pomočjo majhne štipendije povabil v Seattle, da bi skupaj igrala in snemala. Žal so strogi varnostni ukrepi na letališčih po 11. septembru Carterju preprečili, da bi v Seattle prinesel svojo zbirko saksofonov in flavto ter trobento – na vsa ta glasbila navadno igra –, zato je šel na pot samo z altovskim saksofonom. Morda je prav zaradi okoliščin glasba s plošče Luminescence zelo umirjena in kontemplativna, čeprav to še ne pomeni, da je slaba. Ravno nasprotno. Carter in Radding se izkažeta kot izjemno kompatibilna glasbenika in njuno raziskovanje zvočnih možnosti kombinacije altovskega saksofona in kontrabasa je polno subtilnih zvočnih odtenkov, ki pričajo o izjemnem mojstrstvu obeh glasbenikov.

Plošča Luminescence obenem dokazuje, da je založba AUM Fidelity pomemben nov glas pri razširjanju ustvarjalnih idej improvizirane (newyorške) glasbe, saj so vse njene plošče, ki sem jih doslej slišal, izvrstne, nekatere so takoj postale tudi klasike žanra.

Jure Potokar