Letnik: 2003 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Andreja Humar

PIHALNI KVINTET EOL

GM Oder, Studio 14 Radia Slovenija, 11. 11. 2003

Bogu vetrov se v davni grški antiki še sanjalo ni, da si bo v nekem drugem času neke druge dežele njegovo zavetje izbrala peterica mladih pihalcev. Več kot primerno poimenovanje je Pihalni kvintet Eol utemeljeval na ljubljanskem koncertu. Tako kot je čakalo grško božanstvo, je tudi GM Oder prestal kar nekaj časa, da so njegove deske lahko zaškripale pod nogami pihalnega kvinteta. Od Korffeja do Pihalnega kvinteta Eol je preteklo precej vode.

Vetrovni instrumenti so otvorili večer s Hindemithovo Malo komorno glasbo za pet pihalcev, op. 24, št. 2, s katero so ustvarili atmosfero mehkobe in poudarili nežno intimnost zasedbe. Slednje jim je dobro uspelo kljub prvemu vtisu presenečenja nad velikostjo prostora. Že v prvem stavku preseneti hornistkin pianissimo (Katja Pupis), kasneje, v Valčku, pa se ji v vlogi spremljave v isti barvi pridruži tudi fagot (Arpad Balasz-Piri). Flavtistu (Borisu Bizjaku) uspeta odlična gradacija v tretjem stavku in lep in intonančno čist solo ob koncu skladbe. Kot solistka se prav tako izkaže oboistka (Jana Pavli).

Navdušenju nad starogrškimi bogovi in vetrovnimi glasbili je svoje pridala tudi Neža Buh, študentka kompozicije na ljubljanski AG. Eolski steber, prvi izmed treh, je na koncertu doživel krst. Na kontrapunktični paravan projicirana ideja modalnosti se je izkazala za prijetno in domiselno, predvsem pa zelo poslušljivo. Skladba je v prostor vnesla polnost zvoka pihalnega kvinteta. Kje v stari Grčiji stojita preostala pomnika?

Z Ramovšem ostaja Pihalni kvintet EOL na slovenskih tleh. Delo je pisano igrivo, kot nalašč za jaro razposajenost petih igralcev. Eolovci so se v iskrivem žanru dobro znašli, čuti pa se, da so skladbo mojstra že (pre)večkrat igrali. Delu je manjkalo volumna, morda bi bilo dobro razmisliti o drugačni, bolj odprti postavitvi kvinteta, da bi dosegli resnično orgelski zvok, ki ga skuša najti Ramovš. Ker pa je raziskovanje različnih postavitev in iskanje prave akustike delo, ki terja zelo dobro poznavanje prostora, tega Pihalnemu kvintetu Eol ob njihovem prvem srečanju s Studiem 14 resnično ne moremo zameriti. Lahko upamo, da se bodo njihova glasbena iskanja v prihodnje dotaknila tudi takšnih tem.

V ognjevitem Con briu se je s solom izkazal klarinetist (Dimitrij Lederer). Za poslovilno si je kvintet Eol izbral Ibertovo skladbo, Trois pièces brèves, ki koncert sklene s francoskim šarmom. Obrnjeno zaporedje stavkov se je izkazalo za zelo učinkovito, za takšnega pa lahko ocenimo tudi celoten Eolov tretji koncert na GM Odru (po Rogaški Slatini in Postojni).

Pihalni kvintet Eol je uigran in natančen. Koncertu so botrovali tehnična dovršenost mladih glasbenikov, njihova intonančna točnost in velika muzikalnost, sklenjen pa je bil s še enim dodatkom, kratkim Vivom Ramovša. Studio 14 je doživel dobro prevetritev!

Andreja Humar