Letnik: 2003 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: sKabina

UPPERCUT

A Luta Continua

I Scream Records, 2002

Ko sem nedavno prebirala knjigo American Hardcore: A Tribal History Stevena Blusha, ki govori o nastanku in obstoju ameriškega hardcora, me je zmotilo avtorjevo prepričanje, da je to obdobje že zdavnaj minilo. American hardcore: A Tribal History je sicer odlična knjiga, ki opisuje dogajanje na ameriški hardcore sceni vse od nastanka, tam nekje okoli leta 1981, pa do (po avtorjevem mnenju) zatona leta šestinosemdeset; za obvezno čtivo jo priporočam vsem, ki vas zanima ta zvrst glasbe. Nikakor pa se ne morem strinjati s Stephenom Blushem, da leto 1986 pomeni tudi popoln konec ameriškega hardcora nasploh. Tako kot marsikatera druga glasbena zvrst in z njo povezana subkultura je imel tudi ameriški hardcore vzpone in padce, obdobje večje in manjše popularnosti. Vendar, dokler obstajajo in bodo obstajali bendi, kot so recimo Agnostic Front, Murphy’s Law, Sick Of It All, I-Reject ter še mnogi drugi manj znani, ne nazadnje pa tudi Uppercut, je takšna trditev neumestna.

Ameriški ali oldschool hardcore seveda že dolgo ni več samo ameriška stvar. Razpasel se je po vsem svetu, bende lahko najdemo tudi v državah, ki jih imajo nekateri za tretji svet. Uppercut sicer ne prihajajo iz take države, pač pa iz dobro razvite Nizozemske, in sicer iz Roterdama in Midlburga. Bend je nastal leta 1995 in do danes izdal demo kaseto in dve zgoščenki v samozaložbi, A Luta Continua pa je njihov prvi album za belgijsko založbo I Scream Records.

A Luta Continua nam prinaša hiter, pristen old school hardcore, pod močnim vplivom punka in specifičnega zvoka newyorške hardcore scene. V kratkih in intenzivnih komadih, kot se za pravi hardcore spodobi, se agresivnejši hardcorovski ritmi bratijo z melodičnimi, vendar ne osladnimi punkovskimi vložki in ustvarjajo izvrstno podlago za klasičen circle-pit ples ali stage diving, na koncertu seveda, ker tega najbrž ne boste poskušali doma – ali pač. Vse to dopolnjuje pevčev primerno grob, agresiven glas, ki se ukvarja s klasičnimi hardcorovskimi temami v slogu »pustite me na miru, nikoli ne bom kot vi«, s kritiko družbe, politike, pa tudi z bolj osebnimi temami.

A Luta Continua je izdelek, ki Uppercut postavlja ob bok velikanom hardcore scene, kot so Agnostic Front in drugi.

sKabina