Letnik: 2003 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marta Pirnar

BLANCHE DuBOIS

Raging Favourites

Samozaložba/Streetcar Productions, 2002

Naj vas ime zasedbe ne zavede. Blanche DuBois ne izhajajo iz frankofonskih logov, pač pa iz avstralskih. Ali raje hrvaških. Nadia in Adriana Begović, gonilni sili tega ženskega kvarteta iz Pertha, sta namreč otroštvo preživeli v rodni Dalmaciji (Makarska), svoj prostor pod soncem pa našli v Perthu, kjer sta kot navdušeni in šolani glasbenici pred tremi leti začeli ustvarjati zametke tega, kar lahko danes slišite na pričujočem, v samozaložbi izdanem albumu.

Skupaj z Brooke Russel (klasična kitara in čelo) in Taryn Lush (bobni in tolkala) sta Nadija (vokal in besedila) in Adriana (akustična kitara, klaviature in vokal) svoj izrazni stil našli v tenkočutnem akustičnem melanholičnem rocku, ki je dandanes že prava redkost in zato toliko bolj dobrodošla noviteta. Blanche DuBois v tovrstnem žanrskem okviru mojstrsko obvladajo svoje poslanstvo. Osvežujoči Nadijin glas se prikupno staplja z umirjeno in pestro melodiko, ki s svojo raznovrstnostjo poskrbi, da album ne zapade v monotono žanrsko jamranje. Blanche DuBois v nobenem primeru ne podlegajo svetobolnemu občutju neuslišanih ali nerazumljenih umetnikov, pač pa je na Raging Favourites slutiti močno feministično noto, ki odločno stavi na tenkočutna razmišljanja ženske, ki z vsem srcem verjame v to, kar počne. Kitarska osnova učinkovito diktira ritem, ki ga v drugem delu albuma podkrepi dramatičnost čela, pa tudi Nadijin glas premore ogromno empatije in interpretativnih sposobnosti, tako da tudi v tem smislu Blanche DuBois ostaja na ravni zrelega in pronicljivega ustvarjalnega uma, ki zaenkrat še išče pot do svojih poslušalcev.

Raging Favourites je v Avstraliji že sprožila plaz pozitivnih kritik, zdaj pa sestri Begović and Co. upata, da bosta s poletnimi festivalskimi nastopi prepričali tudi evropsko, med drugim tudi slovensko poslušalstvo. Če jim boste prisluhnili – v živo ali za zidovi svojega domovanja – jim boste z lahkoto podlegli.

Marta Pirnar