Letnik: 2003 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Janez Golič

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS

God Is In The House, Live in Lyon, France, June 8th, 2001

Mute, 2003

S koncertnimi »albumi« Nicka Cava je bilo vedno nekaj narobe, nekaj je manjkalo. Live Seeds je resda zbirka koncertnih posnetkov, a z različnih prizorišč in nihajoče tehniške kakovosti, vse to ruši vtis celovitega koncerta. CD, dodan prvi nakladi kompilacije Best Of, je prinesel le 9 posnetkov, torej je koncert prepolovljen. Ostane še Live At Paradiso, koncert, zabeležen le na video kaseti, ki ga zaradi formata skoraj ne moremo šteti za koncertni album. In tu je končno prvi dolgometražni koncertni album v obliki DVD s posnetkom koncerta iz Lyona v Franciji junija 2001.

Končno imamo opraviti z odličnim zvokom, miksanim tudi v 5.1 prostor, in nenazadnje s solidnim pogledom na oder (to v živo ni vedno možno). Pogled kamere nam približa vsako grimaso, vsako znojno kapljo na Nickovem obrazu. Vsaka priča o njegovi zavzeti vlogi na odru, ob takem vodji se ustrezno zavzame tudi spremljevalna zasedba The Bad Seeds. Družno gradijo dramaturgijo, ki se stopnjuje na dveh ravneh - v posameznih pesmih in skozi celoten koncert. Za to, da se ne bi ponovil kakor film, poskrbijo samosvoje intonirano petje v Into My Arms, nov uvod v Weeping Song ter nekaj solističnih dodatkov v Curse Of Millhaven, ki obenem kažejo, da se zna skupina zabavati s stilom ter ostaja dovolj zavzeta, da ne podleže samozadovoljstvu. Nick Cave se pač vsakič na novo razda. Ne le zato, ker niti 20 let neprekinjenega, tudi komercialno uspešnega delovanja ne zadošča, da bi obsedel na lovorikah, temveč, ker drugače ne zna. Potem lahko pridobi še tako razvajeno in zadržano občinstvo. In ko koncert pripelje do vrhunca, v dodatku, ki je običajno rezerviran za venček uspešnic, pokaže na svoje korenine z mrakobno, počasi valečo se Saint Huck, kot ravnotežje programu, ki je sicer zapolnjen z znanimi pesmimi.

Podobno ravnotežje zavzetega dela in sproščujočega zafrkavanja Nick z ustaljeno zasedbo pokaže v dodatku DVD-ja, polurnem dokumentarnem filmu o snemanju albuma No More Shall We Part. Je insajderski pogled režiserja Johna Hillcoata, njihovega dobrega prijatelja, le tako je lahko kolikor toliko »neopaženo« snemal zakulisje snemalnega procesa.

Koncert v Lyonu je bil le nekaj dni po zadnjem koncertu Nicka Cava pri nas in tako dober približek koncerta v Ljubljani. Tako DVD služi kot obujanje spominov na dogodek, ki smo ga lahko spremljali tudi tam prisotni. Za tiste, ki ste koncert prešpricali, pa koncertni DVD še vedno ostane najboljša možna (a še vedno le) tolažba.

Janez Golič