Letnik: 2003 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jane Weber

PAUL LAMB and THE KING SNAKES

Harmonica Man: The Anthology 1986-2002

Sanctuary Records, 2003

Paul Lamb je v glasbenem svetu znan kot eden največjih virtuozov na orglicah zadnjih let. Pred kratkim je nastopil v novogoriški Perli; ker o njem pri nas še nismo slišali, bo tale ocena bolj predstavitvene narave, to se pravzaprav za antologijo tudi spodobi. Lamb je osvojil številne glasbene nagrade, prodal rekordno število albumov, nastopal po vsem svetu s skupino The Kingsnakes, pred kratkim je celo postal »član britanskega hrama slavnih«. Rodil se je leta 1955 v industrijskem predmestju Newcastla. Na glasbeno pot je stopil pri petnajstih in se že zgodaj začel z glasbo bojevati proti negativnemu ozračju zaradi tamkajšnje nezaposlenosti in ekonomske depresije. Odpravil se je na pot po Veliki Britaniji in začel nastopati v klubih.

Že v kratkem času je predstavljal Veliko Britanijo na svetovnem tekmovanju orgličarjev. Njegov mentor je bil tedaj Sonny Terry, sledilo je sodelovanje z Buddyjem Guyem, Juniorjem Wellsom, Browniejem McGheejem in številnimi drugimi velikani bluesa, ki so mu bili tudi navdih za ustvarjanje. Vendar pa je želja po ustvarjanju lastne glasbe kmalu pripeljala do ustanovitve skupine Blues Burglars. Začelo se je Lambovo dolgoletno sodelovanje s kitaristom Johnnyjem Whitehillom. The Blues Burglars so posneli album Whoopin, Paul Lamb pa je postal znan po tem, da ga je pozneje sam kritiziral. Kot mlad virtuoz na orglicah se je vedno bolj osredotočal na svoje ustvarjanje in sposobnosti, in to je še danes čutiti na njegovih koncertih ter tudi v zbirki, ki prinaša Lambove verjetno najboljše posnetke. Lamb je v zgodnjih devetdesetih letih ustanovil novo skupino The Kingsnakes. Leta 1991, ko so podpisali pogodbo z založbo Ace, so v bluesovskem svetu s svetovno turnejo dvignili pravo nevihto. Sledilo je sodelovanje z založbo Euro Label in album Tight and Juicy, potem sodelovanje z družbo Indigo records, pri kateri so izdali naslednjih 5 albumov in pozneje imeli več turnej. Paul Lamb si je s temi albumi pridobil ugled enkratnega bluesovskega glasbenika, skupina King Snakes pa ima vse do današnjih dni tudi do 290 koncertnih dni na leto. Ob tem se seveda udeležuje prestižnih mednarodnih festivalov od Španije do Skandinavije, od Madžarske do Hongkonga.

Ob vsem tem je Paul Lamb užival uspeh tudi na drugih glasbenih področjih. Njegovo virtuozno igranje je vzbudilo zanimanje drugih glasbenikov. Sodeloval je s Petrom Watermanom, z Markom Knopflerjem, s skupino The Who, z Rodom Stewartom in drugimi. Za BBC je posnel več televizijskih reklam ter glasbo za različne TV-serije in tri filme. Lamb je postal sinonim za kakovost, njegovo ustvarjanje pa je skupino Kingsnakes skoraj dve desetletji obdržalo v vrhu britanskega bluesa. Zbirka prinaša posnetke iz obdobja od leta 1986 do 2002 (sanctuaryrecordsgroup.co.uk).

Jane Weber