Letnik: 2003 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Salsa Around The World

Putumayo/Statera Distribution, 2003

Založbo Putumayo že dalj časa poznamo po predstavljanju glasbe iz vsega sveta ter predvsem po prikazovanju tega, da se v sodobnem svetu ta glasba vse bolj prepleta. Ena od njihovih najnovejših zgoščenk ima naslov Salsa Around The World, z njo pa so skušali pokazati, kako je latinskoameriška salsa v zadnjih letih osvojila izredno različne države. Na plošči namreč ne slišimo izvajalcev salse iz špansko govorečih karibskih držav, ampak iz tako nenavadnih dežel, kot so Škotska, Italija, Curacao, Grčija, Senegal, Maroko, Indija, Japonska, Kamerun, Finska in Haiti. Od vseh navedenih sta v Karibih le Curacao in Haiti, in resnici na ljubo je treba povedati, da sta ti izvedbi med boljšimi. Pravi katastrofi sta recimo skladbi predstavnikov iz Senegala in Indije; Carlos Santana bi se lahko vsaj zaradi njunih začetkov upravičeno tožaril zaradi kopiranja.

Pripravljavci plošče so verjetno hoteli pokazati, da je salsa osvojila svet, pozornejši poslušalci latinske glasbe pa lahko predvsem ugotovijo, da samo poznavanje ritmov vendarle ni dovolj, saj večini posnetkov manjka karibska duša. Prav zanimivo je, kako je te še največ pri posnetkih iz afriških držav, to je tudi logično, saj je črnstvo pomemben temelj karibske kulture in s tem tudi salse.

Vsekakor zanimiv projekt, zaradi katerega pa se še vedno ne splača zanemarjati izvajalcev, ki prihajajo iz »pravega« okolja.

Marko Jenšterle