Letnik: 2003 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: BIGor

TURBONEGRO

Scandinavian Leather

Burning Heart/Nika, 2003

Skandinavska scena je na rockovskem zemljevidu že od zgodnjih šestdesetih let. Leta je v glavnem preživela v družbi vojakov na urjenju v britanski rockovski invaziji. Posnemanje se je nadgrajevalo, hard rock in punk sedemdesetih let sta vplivala na samosvojost severnjaškega rocka. Iz punkovske generacije so zrasli Nomads, tako rekoč večni spremljevalci skandinavske rockovske scene. V nasprotju z njimi so Leather Nun, Union Carbide Productions in celo Hellacopters ciklični bendi, ob njih se nenehno vleče, se razsiplje in ponovno zbira karizmatični bend z imenom Turbonegro. V domačem Oslu so postali že zelo zgodaj kultni z vojsko spremljevalcev Turbojugend, v svetu so dokončno doživeli potrditev s kompilacijo priredb Alpha Motherfucker, na kateri se jim niso poklonili le predstavniki undergrounda, ampak tudi svetovna imena, kot so Him, Therapy? in Queens Of The Stone Age.

Vedno kontroverzna in radikalna norveška zasedba Turbonegro si je v devetdesetih letih utrdila sloves z razuzdanimi, navidezno pretepaškimi koncertnimi izbruhi. Angažirani, a prepogostokrat v deliriju so Turbonegro že neštetokrat razpadli in se prav tolikokrat ponovno zbrali. Uvodnemu, punkovsko nabritemu albumu Hot Cars And Spent Contraceptives je sledil mlečni rockovski Never Is Forever, vmes, leta 1993, so s projektom Stierkampf, ki so ga sestavljali člani razpadlih Turbonegro, pobruhali grunge manijo. Ključni korak so storili leta 1995 z albumom Ass Cobra. Z njim so se navezali na temelje prvenca, ki je vedno neupravičeno ostal bolj ob strani. Z Ass Cobra so Turbonegro naredili skok in leta 1998 izdali še Apocalypse Dudes, s katerim so posegli po vrhovih, a so se jim zelo naglo odpovedali in razpadli. Po štirih letih so se očiščeni in ozdravljeni vrnili s povprečnim albumom, ki z naslovom Scandinavian Leather pretirano namiguje na skandinavsko karizmo. Podobno kot številni radikalci, so se tudi Turbonegro začeli gibati bolj proti sredini.

Turbonegro se z albumom Scandinavian Leather vračajo s prepoznavnim uvodom in s kitarsko glorifikacijo, nudijo značilne slogane, kot je Are You Ready?, a z njimi niso tako strumni kot z I Got Erection. Godba Turbonegro je bila vedno zakoličena z rudimentarnim rockom, tudi Scandinavian Leather je nadaljevanje rockovskega pristopa, začrtanega na albumu Apocalypse Dudes. Z njim so se poslovili od divjega punkrockovskega obdobja plošče Ass Cobra in se naslonili na rockovsko osladnost, s katero so začeli operirati na drugem albumu Never Is Forever. Slabši slogani in pretirani orkestrski aranžmaji na Scandinavian Leather kažejo nečimrnost, čeprav se ne morejo odpovedati punkovski jezi, se repenčijo z rockom. Turbonegro so s tem albumom še vedno zraven in - skoraj edino ohrabrujoče – še vedno ironizirajo tudi sami sebe. Turbonegro Must be Destroyed!

BIGor