Letnik: 2003 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Jane Weber

Steve Kaufman

THE NORMAN BLAKE ANTHOLOGY

Mel Bay Publications, 2002 (Notna knjiga)

Knjižna založba Mel Bay izdaja notne knjige in podobno poučno gradivo ter sodi med boljše na tem področju. Steve Kaufman je eden od njenih pomembnejših avtorjev glasbenih knjig in transkripcij. Pred nekaj leti je na primer izdal odlično knjigo The Legacy Of Doc Watson –biografijo in glasbeno analizo obenem, o izdaji smo pisali tudi v Muski – in z njo vzbudil veliko pozornosti, saj gre za eno najboljših del o tem pomembnem glasbeniku. Tokrat bi vas radi opozorili na njegovo novo knjigo o glasbi Normana Blaka, enega malone najboljših akustičnih glasbenikov zadnjih nekaj desetletij. Kaufman pozna izjemno veliko glasbe, zato v knjižnih delih obravnava bluegrass, swing, irske in apalaške skladbe za violino (tako imenovane fiddle tunes) ter znane skladbe folka in countryja. Delo o Normanu Blaku ima podnaslov Deluxe edition of original songs and tunes by Old Time Country musician Norman Blake.

Malce absurden je podatek, da je bil Norman Blake eden pomembnejših vzornikov Steva Kaufmana. Ta pravi, da je bil izjemno počaščen, ko ga je prosil, naj pripravi transkripcijo njegove glasbe in glasbeno analizo. Bo že veljal rek, da je učenec po navadi boljši od učitelja, če le ima dobrega učitelja, seveda. Kaufmanov namen pri snovanju knjige je bil torej jasen: ustvariti delo, ki nam bo razkrivalo vse čare Normanovega glasbenega ustvarjanja – spoznali ga bomo kot virtuoznega kitarista in konec koncev tudi kot pesnika. V knjigi, ki smo jo v Muski sicer že omenjali, so namreč zbrana tudi besedila skoraj vseh glasbenikovih pomembnejših pesniških mojstrovin, ki bodo zanimala vse prave ljubitelje Blakove glasbe, saj dolgo nismo vedeli, o čem poje, za kaj gre v njegovih pesmih, sicer dosledno zavezanih tradiciji stare ameriške glasbe, znane s plošč Doca Watsona in drugih. Knjiga The Norman Blake Anthology prinaša 38 notnih zapisov in doslednih glasbenih razlag pesmi iz vseh obdobij Blakove dolge in uspešne kariere. Norman Blake je doslej izdal skoraj trideset bolj ali manj kakovostnih albumov, malone vsako leto nas razveseli z novo izdajo. Štirikrat je bil nominiran za grammyja, nastopal je z znamenitimi glasbeniki, kot so Kris Kristofferson, Johnny Cash in Joan Baez, njegovo kitaro – igra jo v značilnem slogu flatpicking – ali kako drugo akustično glasbilo pa lahko slišite na albumih Nashville Skyline Boba Dylana, Will The Circle Be Unbroken skupine Nitty Gritty Dirt Band in Train A Comin znanca slovenskih odrov Steva Earla. Za nameček je popularnost Normana Blaka občutno narasla po filmu Kdo je tu nor?, za katerega je Blake prispeval odlično različico skladbe In The Jailhouse Now.

Knjiga prinaša celo vrsto redkih fotografij, priloženi so ji tudi številni uporabni pregledi diskografije, bibliografije in videografije, ki bodo ljubitelju dobre akustične glasbe pomagali pri nadaljnjem iskanju ključnih plošč akustične glasbe. Velja poudariti, da je prav omenjeni film v ZDA sprožil pravi preporod zanimanja za bluegrass. Verjetno je tako marsikdo šele v kinu slišal za tega sijajnega glasbenika, to je svojevrsten absurd, a bolje pozno kot nikoli. Knjige založbe Mel Bay so občasno dosegljive celo v domačih specializiranih trgovinah, sicer pa se boste morali znajti (www.melbay.com).

Jane Weber