Letnik: 2003 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: DavidV

DENIS COLIN TRIO

Something In Common

Nato/Universal, 2002

Basovski klarinetist Denis Colin, čelist Didier Petit in tolkalec Pablo Cueco so predstavniki novejšega pariškega avantgardnega jazza in izhajajo iz pariške šole I.A.C.M. – Institute for an Artistic and Cultural Perception – Alana Silve (basista in klaviaturista, znanega po projektih The Celestial Communication Orchestra, Tradition Trio ter iz sodelovanj z najvidnejšimi pionirji avantgardnega jazza). Denis Colin Trio so zelo dejavna, kreativna in produktivna francoska trojica, ki je sodelovala z glasbeniki, kot so Terje Isungset, Fred Frith, Maryllin Crispell, David Grubbs, Alan Silva in drugi.

Z drugim albumom, Something In Common, so se na pobudo producenta Jeana Rocharda ter po sledeh lastnih godbenih referenc v popolnosti poklonili celotnemu spektru afroameriške godbene tradicije šestdesetih in sedemdesetih let (razen ene sodobne skladbe). Na albumu se niso posvetili le veliki tradiciji afroameriškega avantgardnega jazza, temveč tudi drugim afroameriškim godbenim tradicijam, soulu, reggaeju, rock'n'rollu ter gospelu. Povrh tega so k sodelovanju povabili raznovrstne sodobne afroameriške izvajalce ter album posneli v Minneapolisu, ki je znan po relativno uspešni belski in črnski družbeni integraciji. Na albumu se tako znajdejo skladbe Johna Coltrana (Amen), Archieja Sheppa (skladbi Blasé in African Drum Suite), Sonnyja Rollinsa (skladba Jungouso, ki jo, mimogrede Denis Colin Trio odigrajo v 7/8 ritmu), Peta La Roce (skladba Turkish Women At The Bath), Steva Wonderja (skladba They Won’t Go When I Go), Jimmyja Hendrixa (If 6 Was 9), Marlene Shaw (jazzovske pevke, ki je pela s Count Basie Orchestra; skladba Woman of The Ghetto) ter Wycleafa Jeana (iz razpadlih Fugees; uvodna skladba Diallo).

Posvojenim in povsem po svoje reinterpretiranim skladbam omenjenih avtorjev Denis Colin Trio z gosti vdahnejo duh komorne akustične svežine francoskega avantgardnega jazza s posebno tekočo, ostinatno in groovajočo ritmiko ter pravo mero sinteze vabljivih pesmi in občasnih improvizacijsko-svobodnjaških dopolnjevanj in razgrajevanj. Celoten album zaznamuje tekoča igra neprestanega prepletanja tankočutno izbranih skladb, impresivnih aranžmajev ter izjemnih solističnih improvizacij, ki zaživijo nekje med okraševanjem, svobodno nadgradnjo ter dopolnjujočo komunikacijo s triom in z gosti.

Liričen, radoživ in melodičen basovski klarinet Denisa Colina, preciznost, fluidnost ter nemir tolkal Pabla Cueca ter barvitost zvočnega jezika basista Didierja Petita se v posameznih skladbah ubrano združujejo z godbenimi prispevki različnih črnskih soulovskih, rapovskih, gospelovskih ter rhythm and blues gostov: v Wycleafovi reggae pesmi Diallo ter v Sheppovi African Drum Suite pevec Wain Mc Farlane (iz eklektične, world fusion jazz zasedbe Ipso Facto), v pesmih Diallo ter If 6 was 9 raperski trio Dirty Bandits, v Woman Of The Ghetto ter They Won't Go When I Go gospelovska družina The Steeles, v Sheppovih pesmih Blasé ter African Drum Suite pevka Gwen Matthews z izjemnim občutkom za občuteno interpretacijo in improvizacijo ter v African Drum Suite še R'n'B kitarist Mike Scott.

Something in Common je album, ki združi črnsko godbeno ustvarjalnost sedanjosti in preteklosti z živahnim in inovativnim pristopom francoskega avantgardnega komornega jazza in improvizacije. Stičišče raznovrstnosti različnih godbenih tradicij je oživljeno z navdihom trenutka v enotni in vabljivi, težko umestljivi zvočni tvarini. Celotna druščina črnskih glasbenikov, združena s francoskim triom, od začetka do konca izžareva svobodni duh, neuklonljivost in polnokrvnost afroameriškega duha in njegovega umetniškega izraza. Album ni samo Polon nekaterim osebam afroameriške godbene tradicije, temveč celotnemu duhu ameriške črnske kulture.

DavidV