Letnik: 2003 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marta Pirnar

SIDDHARTA

Rh -

Menart, 2003

Pionirski duhovi pa res vedno nastradajo. Medtem ko se vsi po vrsti pritožujemo, kakšen »teksas« vlada pri nas na glasbeni sceni, kako se kvaliteta glasbe sicer popravlja, a ni nobene pametne zakonodaje in njenega izvajanja na področju avtorskih pravic, kako naše založbe umirajo in kako je žalostno, da pri nas ne more nihče, ki se ukvarja z glasbo (razen redkih izjem, pa še te ima večina za navadne pohlepne svinje), zaslužiti dovolj, da mu ne bi bilo treba zraven hoditi še v službo, nam zdaj, ko se je končno pojavil nekdo, ki poskuša z umetniškim delovanjem in marketinško strategijo zorati ledino, spet ni nič prav. »Bedneži« od Siddharte so se odločili, da presedlajo k najbolj zaničevani slovenski založbi zadnjih let – Menartu, ti so potem njihov album (vsaj za nekaj časa) zaščitili pred presnemavanjem, nato nikomur ni bilo prav, da Siddharta prek sponzorjev z raznimi ugodnostmi in po znižanih cenah za med prodajajo vstopnice za bežigrajski spektakel. Logično, da bo razprodan, so govorili slovenski »poznavalci«. Pa ne zato, ker bi imeli toliko privržencev, pač pa zgolj zato, ker s sumljivimi tržnimi potezami skorajda poklanjajo vstopnice tistim, ki bi sicer prej ostali doma, kot pa dali tri ali štiri čuke za karto. Res, le kaj Siddharta mislijo, da so. Zvezde?

Siddharta se hvala bogu ne zmenijo preveč za takšna podla spotikanja, ki so se po Sloveniji razpasla po težko pričakovanem izidu novega albuma Rh -. O zavisti, ljubosumju in drugih negativizmih fantje raje napišejo verz. Na primer v Et tu: »Vsaka moja žalost tebi da sijaj, v meni smeh, a ti oči rosiš naskrivaj, vse prekleto bi na mene zlil, ponos svoj krepil.« Tudi drugače je album spet poln gneva mladeniča, čigar nezadovoljstvo se seveda zliva s sedanjim razpoloženjem slovenske ali kar svetovne mladeži, ki od mladosti želi več kot brezosebne rave žurke (izjemna Rave) in »butaste osladnosti«, s katerimi nas bombardirajo tako imenovani glasbeniki popularne glasbe in ob katerih »še tamali so posrali se, k' videli so tvoje delo«, kot sočno zapiše in zapoje Tomi M. v pesmi Venom. Družbenokritična usmerjenost, ki je že tako ali tako stalnica njihovega ustvarjanja, je tudi tokrat glavno gonilo albuma. Rh - skuša z besedili in s kitarskim žaganjem, ki ga Siddharta »pr'tegne pod vokal« opozoriti na pasivnost mladine in obče javnosti, ki se »dela, kot da nobeden nič ne ve« (Napoj). Stranski produkt tega razvrednotenega sveta in posledične apatije je seveda zapadanje v razne utopije o lepšem svetu in v vsaj začasno utapljanje v idili in vsesplošnem veselju. Kloner z duhovitim refrenom »na ta lep dan v meni erekcija, se ti ne zdi, da ne more biti lepša /.../ ponazarja filinge v meni« kratko in jedrnato zaseka v jedro novodobnega instant brodenja po lažnivih idiličnih trenutkih, ki zamegljujejo družbenokritični duh sodobne generacije. V tem kontekstu moramo seveda omeniti tudi Rave, dostojno kritiko rave žurov, ki z besedicama finis mundi na dekličini majici pove več kot vse teoretske razprave o problematiki sodobne tehno subkulture, pa tudi preprost in kar boleče lep komad Naiven ples, ki se dotika narkomanije.

Izjemna besedila tudi tokrat spremlja sofisticirana glasbena podlaga, ki vešče poudarja občutljive in sporočilne verze z mogočnimi kitarami (primerjava z Rammstein je pretirana, čeprav v T.H.O.R. res izbija v prvi plan) in godalnim orkestrom. V godalnih aranžmajih je čudežni pečat pustil Rok Golob, čigar udeležba je gotovo pripomogla k lepoti naravnost čudovitega Japana, pa potem pesmi Naiven ples, Rave in Et Tu.

Rh - ženejo grandioznost, hrupna harmonija in močna umetniška sporočilnost, ki ne dopuščajo napak, ampak samo še presežke. Ker razpolaga večji del slovenske glasbene scene le z revnim besednim zakladom, se ti presežki izrazito kažejo v besedilih. Posebej v Japanu se pokaže vsa skrita lepota slovenskega jezika, ki v ustvarjalnih statvah Tomija M. pridobi tekočo, čarobno, sočno, mehko, lepo teksturo, v kateri se stikata obzorje in edinstveni ocean Siddharte. Vav!

Marta Pirnar