Letnik: 2003 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LOS TIGRES DEL NORTE

La Reina Del Sur

Fonovisa, 2003

Los Tigres Del Norte so glavni predstavniki »narco corridos«, značilnega mehiškega glasbenega pojava, v katerem glasbeniki opevajo dejanja največjih narkomafijcev, ki nato v zameno te ansamble in vso z njimi povezano industrijo tudi finančno podpirajo. Corridos so sicer mehiške tradicionalne pesmi, v katerih so nekoč opevali predvsem junaštva Emiliana Zapate in Pancha Ville ter njuno revolucijo, danes pa mesto teh zgodovinskih oseb prevzemajo baroni z mamili. Najbolj zanimivo pri tem je, da je center te industrije (z glasbenimi založbami) kar v ameriškem Los Angelesu, skupine pa večinoma prihajajo iz mehiške države Sinaloe, bogate z nasadi marihuane.

Plošča La Reina Del Sur je sestavni del projekta, v katerega sodi še istoimenska literarna uspešnica pisatelja Arturja Pereza Reverteja. Ta roman govori o mehiški trgovki z mamili, ki se je morala umakniti na jug Španije, nato pa je tam kraljevala v tej trgovini. Roman je že nekaj časa velika uspešnica, Los Tigres Del Norte pa so o tej temi napisali pesem in jo uvrstili na omenjeno ploščo. Glasba teh skupin je seveda v stilu tex-mex. To so živahne polke, s poudarjenimi harmonikami, pri tem ni odveč povedati, da so polke pred davnimi leti v Mehiko zanesli ravno Slovenci, še v času Avstro-ogrske monarhije, ko so tja z Maksimilijanom odhajali rušiti mehiško republiko.

Los Tigres Del Norte so tako pomembna mehiška glasbena skupina, da so lani nastopili celo v programu tamkajšnjega prestižnega mednarodnega festivala Cervantino. Njihov nastop je povzročil številne polemike, vendar je ob tem poskrbel za pravo promocijo festivala, skupina pa je samo še utrdila svoj sloves. Ploščo je zanimivo poslušati predvsem v povezavi z zgodbo iz omenjene knjige, pa tudi kot zanimiv fenomen, ki je vse bolj v vzponu.

Marko Jenšterle