Letnik: 2004 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: LukaZ

SIGHTINGS

Absolutes

Load Records, 2003

Gnilo jabolko, New York, se glasbeno večno pojavlja na zvočnem zemljevidu kreativnih presežkov, novokreiranih smernic v godbi in popoidnih trendovskih praksah, hkrati pa velja za talilni lonec preštevilnih vsebin, ki se v postmodernističnem vrtincu sodobnega življa spajajo v organske, včasih nesmiselne, a hkrati tudi hudo osmišljene stvaritve. V zadnjih nekaj letih smo priča še posebno razvidnem trendu, ki se razkriva v različnih godbenih sferah, tako v sredinskem, populističnem toku, kot v odmaknjenem podzemlju. Priča smo oživljanju in podoživljanju preteklosti, procesu, ki ni le slabšalno retro nastrojen, temveč prej retrograden, naravnan k prenosu refleksij preteklosti v kreacijo sedanjosti. V sferi sredinskega toka podoživljamo newyorški punk rock sedemdesetih let, znojno bleščavi kič diskoidne plesne vročice, postpunkerske derivate, elektro pop prijeme osemdesetih let in rudimentaren, na goli beat okleščen hip hop. Na ravni neodvisnega podzemlja pa spremljamo obujanje hrupnega, asocialnega, z destrukcijo obnorelega no wave obdobja poznih sedemdesetih let in prve polovice osemdesetih let, kolektivnih, na dronu slonečih folkerskih meditacij in ponovno podžiganje ognja v jazzovskih logih. Ravno v podzemlju smo tako lahko priča kreativnemu branju preteklosti, ki ni banalizirana zgolj na kloniranje nekega zvoka, pač pa resnično kreativno predeluje historične usedline. Punk rock etika je prisotna v vseh prej naštetih najbolj slišnih manifestacijah zvočne kreativnosti, ki se najbolj radikalno slika v delu prevratniških punk rockerjev, ki so podlegli konceptom zvočnih avantgard. Bendi tipa Black Dice, Wolf Eyes, Lightning Bolt in protagonisti tega sestavka Sightings vsi izhajajo iz punkerske, hardkorovske veje osemdesetih let, ki jo v zvočnem izrazu v fragmentih še vedno ohranjajo, a osnovna forma se podreja skupinskemu zvočnemu toku, subverzivnost sporočilnosti pa nadomeščajo hrupne deviacije, dekonstruktivistični prijemi in odmiki v zvočno abstrakcijo.

Absolutes, zadnja plošča tria Sightings, izdana pri založbi Load Records, založbi, naklonjeni tveganju v glasbi, ki izdaja take prevratnike, kot so nori znanci Arab On Radar, norveški avant metalci Noxage in brzopleti boben in bas dvojec Lightning Bolt, je zgodba o razvoju nekega osnovnega vokabularja, ki se vzpostavlja v opuščanju forme, ki jo nato z raziskovalno žilico ponovno vzpostavlja. Sightings so na prvih EP-ploščah zveneli kot še eden izmed mnogih hardkorovskih derivatov, ki jih je očitno pritegnila ideologija no wava. S tem se je zrahljal idiomski okvir, v katerega so vnesli primesi iz dežele vzhajajočega hrupa; glasbila so emancipirali iz nekega strogo prepoznavnega vzorca v sfero čistega zvoka. Zvočne prijeme, ki jih kot abstrakcije pojmujejo Black Dice z rabo analognih elektronskih glasbil ali zasedba Wolf Eyes z uporabo magnetofonskega traku, Sightings dosegajo zgolj s konvencionalnimi rockerskimi glasbili.

Kitarist Mark Morgan, basist Richard Hoffman in bobnar John Lockie stružijo in udrihajo hudo nekonvencionalno, a kljub vsemu ohranjajo srž svoje preteklosti v agresivnem prenosu energije, ki se uteleša s suspenzom v ritmičnih strukturah skladb, s ponavljanjem nekaterih elementov, z osnovnimi ritmi v bolj svobodnjaških, daljših hrupnih izletih, ki vsebujejo temačno sestavino basovskega drona. Zastrta, namenoma »podn« produkcija je v skladu z estetiko skupine, ki z abruptno rabo kitarskega hrupa in trdih, klenih ritmov spomni na zlate čase berlinskih Einsturzende Neubauten, a kaj hitro ob tem spomnijo tudi na take zvočne gverilce, kot so britanski New Blockaders in japonske nojz kamikaze. Absolutes je najbolj organska plošča tako imenovanih industrijskih zvočnih izbljuvkov, ki ob prodornejšem sluhu razkrije v hrup ovite, predelane znane vzorce punkrockerske preteklosti, od hardkorovskih nastavkov skladb White Keys, Bishops in Right Side Of The Hall, aluzije digitalnega hard cora v E. E., medtem ko je sklepna skladba Reduction svojevrstno branje postpunkerske nabritosti osemdesetih let. V pičlih štiriintridesetih minutah smo tako deležni hudega udara norosti in genialnosti obenem, svobodnjaških izletov in zvočnega raziskovanja skladbe Anna Mae West ter skrbnega krojenja forme z nekonvencionalnimi sredstvi zvočnih opilkov, ostankov tonov in agresivnega besnila. Absolutes je plošča, ki je ne moremo preslišati, plošča, ki grize, provocira in evocira preteklo, zahteva reakcijo in aktivno poslušanje, s tem pa kliče po večkratnem poslušanju in izpolnjuje poslanstvo peljati neko preteklost v prihodnost … (www.loadrecords.com)

LukaZ