Letnik: 2004 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Janez Golič

BONNIE »PRINCE« BILLY

Sings Greatest Palace Music

Domino, 2004

Nenavadna odločitev nekoga, ki mu je za mnenja kogarkoli malo mar. Namreč, Bonnie »Prince« Billy se je odločil znova posneti stare pesmi, tiste, ki jih je objavljal še pod različnimi imeni s Palace, in sicer je izbiro prepustil kar svojim ljubiteljem, naj oni prek spletne strani odločijo in izberejo. Razumel bi, če bi Bonnie sam prišel do spoznanja, da nekatere pesmi niso posnete in obelodanjene tako, kot si zaslužijo, in da so vredne revizije in popravka. Ampak ne, izbor je prepustil drugim. Čeprav ne bi stavil, da se je – prebrisan kot je – narejenega izbora tudi držal. Dopuščam celo možnost, da se je Bonnie le zavaroval, sedaj mu ni treba poslušati očitkov, zakaj pa ne ta in ta pesem … Saj ste sami izbrali, bi odgovoril.

Kakorkoli, 15 pesmi s plošč Palace Music, Palace Brothers ali zgolj Palace je dobilo novo obleko: lepo zašito, oprano, zlikano. Bonnie je naravnost v središču countryja, v Nashvillu, z izurjeno zasedbo priredil stare pesmi tako, da je popravil nekdanjo okornost, razpuščenost, neskladje – vse tisto, kar ga je naredilo tako drugačnega in posebnega. K »sreči« je od izvirnikov v glasu ostal tisti boleči patos, krhka interpretacija, ki je ne slabi niti posladkani zven havajske kitare in sploh profesionalna izvedba v sredinski country maniri.

V redu, če je to enkratni izlet, malodane eksperiment, v smislu, zanimivo bi bilo slišati te pesmi v country preobleki. Problematično lahko postane, če namerava Bonnie nadaljevati v tej prilagoditveni smeri. Potem si upam napovedati, da povsem »njihov« ne bo nikoli, že naravni glas in videz mu ne dajeta nobenih možnosti. Prej bi se moral spremeniti sredinski country, za to spet ni nobene možnosti.

Skratka, Bonnie »Prince« Billy Sings Greatest Palace Music ne nudi kaj več od zgolj zanimivega poskusa. Morda dve, tri pesmi zasijejo v nekem drugačnem sijaju (The Brute Choir, Gulf Shores in Riding), v trenutkih ko se spremljevalni glasbeniki prilagodijo razpoloženju. Večinoma je ravno nasprotno, Bonnie podleže umetnemu sijaju, z upanjem, da z njim morebiti koga res zaslepi.

CD postavim poleg drugih Bonniejevih plošč, ampak prav veliko ne bo v predvajalniku.

Janez Golič