Letnik: 2004 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Borka

DUAL CONTROL

Left or Right

Grand Central, 2004

Manchestrski duo Dual Control je po nekaj uspešnih singlih, ki jih je izdal v zadnjih letih, končno pripravil album pri neodvisni založbi Grand Central – to vodi Mark Rae, polovica najbolj znanega izvajalskega para založbe Rae and Christian. Založba izdaja predvsem lokalne severnoangleške ustvarjalce, osnova je hiphop, vendar pa posegajo pogosto tudi v soul, ragga, nu jazz in freestyle sfere.

Mike Bell in Phil Styles (DJ Styles) sta posrečena kombinacija. Prvi je namreč studijski inženir založbe Grand Central in je delal pri projektih, kot so Cold Water Music skupine Aim, Sleepwalking tandema Rae and Christian in Beats du Jour skupine Riton. Styles pa je DJ z dvanajstletnimi izkušnjami za gramofoni. V produkciji tako združujeta znanje studijske obdelave zvoka in didžejevski stil v kombinaciji s skreči. Skupaj delata glasbo že kakšnih sedem let.

Zvok Dual Control je specifično »grandcentralski« (verjetno prav zato, ker je Mike inženir založbe). Bas linije so debele, morda rahlo pretirane, ritmi so večinoma klasično hiphoperski, na njih stojijo plasti zvokov, predvsem vzorci (prevladujejo pihala) in skreči. Vzorčenje je narejeno zvečine v tehniki »single note sampling«. Namesto da bi vzorčila cele linije, vzameta le en ton trobente ali basa, ga na novo aranžirata in potem naredita zanko (loop). To pretirano posvečanje aranžmaju vzorcev je močno pripomoglo h kvaliteti albuma.

Left or Right pa še zdaleč ni enodimenzionalna plošča. Poleg čistih (instrumentalnih) hiphopovskih komadov (Stoned Mason, Optical, No Way to Stop) se tu znajdejo še pravi ragga kos (Burn it Out) in za konec prava balada Spring Again z nežnim ženskim glasom. Kakor namignejo ovitek plošče ter sirene in prometni hrup na začetku prvega komada, je album povabilo na vožnjo s taksijem skozi mesto. Ob poslušanju gre torej za urbano doživetje, ki je rahlo odmaknjeno, »laid back«. Izhodišče plošče je zastavljeno zares ustrezno. Komad Left or Right se začne, ko v mestni vrvež padejo lahkotni ritmi. Za komad je značilno tudi odlično vzorčenje z ženskim glasom v ospredju, ki nas opozarja, kam zaviti v naslednjem križišču. Nadaljevanje albuma je v večini precej ležerno, konec pa je vrhunec te ležernosti s peto balado Spring Again.

Zanimiv je seznam sodelujočih na plošči. Pri Stoned Mason, ki je tudi prvi single s plošče, se duu pridruži mojster skreča Peter Parker, ki je prav tako sodelavec založbe Grand Central, in sicer v navezi s kontrabasistom Sneakyjem – skupaj tvorita skupino Fingathing (pravkar sta izdala tretji album). Pevec Spikey T (Bomb the Bass, Aim live, Rae and Christian) prispeva ragga vokale za komad Burn it out. Bobnar in producent Doubble D ter pevka Loretta (Mo’ Wax, Bugs in the Attic) pa sta prispevala svoj delež pri komadu Spring Again.

Left or Right je definitivno zanimiva, neagresivna in raznolika plošča, ki ponuja pogled v sodobno severnoangleško »levo« (leftfield) produkcijo. Najmočnejši točki plošče sta izbor in obdelava vzorcev, edina resna pomanjkljivost pa je dolžina, saj je je v celoti za komajda tričetrt ure. Vožnja s taksijem je kratka, zato pa cenejša in prijetnejša.

Borka