Letnik: 2004 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jane Weber

Steve James

ROOTS AND BLUES FINGERSTYLE GUITAR

Hal Leonard, 2003 (CD in notna knjiga)

Ljubitelji akustične kitare gotovo poznate ameriško revijo Acoustic Guitar. Znana je po najboljših piscih in kritikih ter po zelo poglobljenem in natančnem odnosu do glasbe, pod njenim pokroviteljstvom pa izhajajo tudi prvovrstne glasbene knjige. Ker je tematika revije povezana izključno z akustično kitaro, pa naj gre za klasiko, flamenco, jazz, blues, folk ali kakšno drugo zvrst, so med njenimi bralci skoraj izključno glasbeniki, zaradi izrazite tehnične naravnanosti ocen plošč in drugih prispevkov pa po njej segajo tudi številni ameriški avdiofili, tonski mojstri in producenti. Skoraj v vsaki oceni plošče na primer lahko preberemo, v katerem studiu ali prostoru je bila posneta, s kakšno opremo in predvsem s kakšnimi mikrofoni, takšni podatki pa so poznavalcem v veliko pomoč, ko se odločajo, za katere plošče si bodo vzeli čas in denar. Med najpomembnejšimi sodelavci te izrazito kitarske publikacije je Steve James, odlični glasbenik, ki smo ga pred leti slišali tudi pri nas.

Steve James se je rodil v New Yorku, danes pa živi v Austinu v državi Teksas in veliko snema ter nastopa po vsem svetu. Nadobudni James je že v New Yorku srečal številne odlične glasbenike, v želji po odkrivanju glasbenih korenin bluesa in folka pa se je iz New Yorka najprej preselil v Tennessee in tam hodil na učne ure k tako vplivnima glasbenikoma, kot sta Furry Lewis in Sam McGee. James je ena zadnjih živih vezi z že skoraj pozabljenimi poglavji bluesa, zato smo ljubitelji te glasbe nestrpno čakali na izid knjižnega prvenca z naslovom Roots And Blues Fingerstyle Guitar. Ta je dosegljiv v katalogu velike družbe Hal Leonard (www.halleonard.com).

Glasbene knjige so ljubitelju dobre glasbe lahko v veliko pomoč, saj ponujajo vpogled v najintimnejše umetniške skrivnosti glasbenikov. Seveda pa zahtevajo nekaj predznanja, predvsem poznavanje not in osnove glasbene teorije. Steve James nas v knjigi, ki jo kajpak spremlja tudi CD, popelje na pravo potovanje skozi glasbene zapuščine akustičnih kitaristov, kot so Furry Lewis, Blind Willie McTell, Sam McGee in Mance Lipscomb. Uči nas o različnih tradicijah in slogih igranja bluesa, ragtima in countryja na akustično kitaro, o že izumirajočih prstnih in drsnih tehnikah in o zapletenih uglasitvah, v katerih lahko igrajo le največji mojstri. Med skladbami tako najdemo tudi klasične skladbe ameriške glasbe, kot so Sugar Babe (Mance Lipscomb), Milwaukee Blues (Charlie Poole) in Buckdancer’s Choice (Sam McGee). Ker nam Steve James ob vsaki skladbi ponuja tudi zgodbo, je knjiga zanimiva tudi za tiste ljubitelje bluesa, ki ne poznajo not, za nameček pa plošča prinaša avtentične posnetke.

Steve James je dobesedno nor na glasbeno tradicijo, vendar njegova glasba vseeno zveni sveže in novo, kot bi bila napisana včeraj, ne pa pred desetletji tam nekje na revnem ameriškem jugu. Ta knjiga je torej odličen vodnik po zgodovini bluesovskih slogov, zaradi zelo specifične naravnanosti pa jo priporočam le pravim oboževalcem bluesa. V zelo uporabni knjigi boste našli tudi seznama esencialnih posnetkov bluesa in druge bluesovske glasbene literature.

Jane Weber