Letnik: 2004 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jure Potokar

LOU REED

Animal Serenade

Reprise, 2004

Lahko bi si mislili, da Reedove interpretacije Poeja (The Raven, 2003) ne bodo ravno navdušile poslušalcev, vendar je bila prodaja te plošče prav porazna, nekaj podobnega velja tudi za kritike. Čeprav se s slabimi kritikami nisem povsem strinjal, ker plošča vsebuje nekaj odličnih izvedb in je gotovo ena ambiciozneje zastavljenih v Reedovem opusu zadnjih let, je bila najbolj plastična posledica odklonilnega odnosa občinstva, da je na promocijski turneji po izidu plošče nastopal v manjših dvoranah kot sicer.

Toda vsi tisti, ki »literarnega« Reeda niso hoteli poslušati, so se spet enkrat hudo zmotili. Kot priča plošča Animal Serenade, posneta na nastopu v Los Angelesu 24. junija lani, je bil Reed na njej v izvrstni formi, manjše dvorane pa ga niso niti najmanj motile. Ravno nasprotno, Animal Serenade je gotovo ena najboljših Reedovih koncertnih plošč, pa teh sploh ni malo. Kritiki to mojstrovino radi primerjajo s ploščo Live in Italy (BMG, 1984), za katero pravijo, da je Reedova najboljša, ampak o tem težko kaj povem, ker je – prav nenavadno – nisem nikoli slišal, trenutno pa je žal niti ni mogoče kupiti.

Animal Serenade sicer ni najbolj udarna rockovska plošča, ki jo je Reed kdaj posnel, o tem zgovorno priča že nenavadna zasedba, ki jo je imel na turneji (basist in občasni bobnar Fernando Saunders, kitarist Mike Rathke, čelistka Jane Scarpantoni in spremljevalni pevec Anthony, toda vsaj prva dva sta njegova dolgoletna sodelavca, zato sta veliko več kot spremljevalca, celotna zasedba pa je sposobna presenetljivega dinamičnega razpona – od intimne spremljave recitacije do čisto prave silovitosti in strastnosti rock'n'rolla. Nekatere Reedove dobro znane pesmi so izvedene naravnost fantastično, recimo Dirty Blvd., All Tomorrow Parties in Heroin, odlična je tudi recitacija priredbe Poejevega Krokarja.

Najpomembnejše pa je, da zna Reed, ki bo letos dopolnil 62 let, še vedno ustvariti izjemno koncertno vzdušje, izbrati prave pesmi, tudi kakšno tako, ki jo redko slišimo (The Day John Kennedy Died) in poskrbeti, da je vse skupaj kratkočasno, duhovito, pa tudi zelo poslušljivo. Zares škoda torej, da so se govorice o njegovem lanskem poletnem koncertu v Ljubljani izkazale kot samo govorice. Plošča Animal Serenade s svojim zvokom namreč zgovorno priča, kakšen užitek bi bil to zasedbo poslušati v živo!

Jure Potokar