Letnik: 2004 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Borka

CUT CHEMIST

The Litmus Test

Tube Records, 2004

Cut Chemist je predstavnik zahodnoobalske neodvisne hiphopovske scene. S tem seveda ne mislimo kroga, ki so ga v devetdesetih letih označili kot Gangsta rap in G-Funk in katerega glavni protagonisti so Snoop Dogg, Dr. Dre, Ice Cube ..., ampak producente in skupine, ki prihajajo iz okolice San Francisca (Bay area) – DJ Shadow, Numark, Jurassic 5, Ugly Duckling, Quannum Mc's ...

Cuta Chemista uvrščajo med didžeje, ki se jim reče »diggerji«, to pomeni, da kopljejo po ploščarnah in arhivih za najrazličnejšimi redkimi in obskurnimi ploščami ter jih potem uporabljajo za svoje mikse in za lastno produkcijo. Poleg tega da je odličen didžej in producent, sodeluje pri raznih projektih in pri dveh skupinah. Skupaj z Numarkom producira glasbo za skupino Jurassic 5, ki je lani izdala album Power in Numbers, in je član latinsko funkovske zasedbe Ozomatli. Sicer je znan tudi po nastopih s Shadowom, nekaj jih je tudi uradno izdanih, zadnji med njimi je BrainFreeze, enourni miks, narejen izključno iz sedempaličnih singlov.

Že nekaj časa pričakujemo Chemistov prvi samostojni album, ki naj bi izšel kmalu. The Litmus Test je torej napoved albuma, saj je osemindvajsetminutni megamiks, narejen izključno iz Cutove lastne produkcije. Zanjo je značilno, da temelji na ritmičnih in melodičnih vzorcih. Verjetno je v miksu navzoč vsaj en element iz prav vseh komadov, ki jih je Cut Chemist ustvaril do leta 2004. V njem najdemo produkcijo, ki jo je delal za Jurassic 5 in Quannum Mc's, ter remikse Ugly Duckling in legendarnega komada Return of the original Artform skupine Major Force ...

Strukturno The Litmus Test ni klasičen, v živo posnet miks. Produkcijska tehnika bolj spominja na tehniko reži in lepi (cut'n'paste), ki sta jo v osemdesetih letih uveljavila britanski duo Coldcut, še prej pa Double Dee in Steinski, ki sta leta 1985 izdala Lessons 1-3. Lekcije so bile narejene z montažno tehniko: Double Dee in Steinski sta dobesedno rezala in lepila magnetofonske trakove, in tako je nastal kolaž, sestavljen iz zgodnjega hiphopa, elektra, funka Jamesa Browna, reklamnih džinglov, zvoka iz risank ... Navdih sta dobila ravno pri novi newyorški hiphopovski sceni. Prav Cut Chemist pa je konec devetdesetih let izdal komad Lesson 4, ki je poklon prav lekcijam Doubla Deeja in Steinskega.

The Litmus Test je tako izjemno dinamičen miks, prehodi med komadi so hitri, veliko je vložkov vokalnih vzorcev, praskanja plošč. Najdemo tudi nekakšne remikse, ki so narejeni tako, da Cut kombinira elemente iz raznih komadov in neizdanega materiala. Če sem nekoliko radikalen, je The Litmus Test en sam osemindvajsetminutni remiks, prikaz (showcase), retrospektiva Chemistovega dosedanjega dela v lastni režiji. Edina slaba stran plošče je, da nas spomni, da so Jurassic 5 na zadnji plošči sodelovali s pop pevko Nelly Furtado. Skupaj so namreč posneli precej obupno pesem Thin Line.

Borka