Letnik: 2004 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Katarina Višnar

!!! (Chk Chk Chk)

Louden Up Now

Warp, 2004

»When the going gets tough, the tough get crazy,« pravijo !!! v naslovu uvodne pesmi drugega albuma Louden Up Now. Res, od leta 2000, ko so !!! objavili prvenec, so se politične in druge razmere v ZDA zelo spremenile. V njihovem primeru je ta novorojena politična norost pomenila vzpodbudo za kvalitativni preskok navzgor, za zelo dobrodošlo ustvarjalno rast skupine: le primerjajmo idejno in izvedbeno dokaj surov prvenec skupine z izčiščeno, večplastno izdelanostjo Louden Up Now, ki v najboljših trenutkih zveni kot popolnost tiste vrste, ki so ji v času baroka rekli Gesamtkunstwerk. Zdaj politično naostrena in nesramna, zdaj iskreno introspektivna besedila se mešajo z muziko, katere idejno podstat je povzel kitarist skupine Mario Andreoni: naj bo vloga vseh glasbil v zvočni sliki – perkusivna. Ali je potem sploh možno, da bi o koncertnih nastopih !!! brali kaj drugega, kot da gre za hipnotične in katarzične plesne seanse, ki očitno vabijo, da se jih preveri tudi z lastnim miselnim, slušnim in gibalno-mišičnim aparatom?

!!! se uvrščajo v tisti del newyorške scene, ki zadnja leta redefinira eksperimentalno, s punkom in funkom prežeto plesno godbo s prehoda sedemdesetih let v osemdeseta leta, tisto, ki je v New Yorku slišala na ime leftfieldovski disko (nanj se navezujejo tudi z zavezanostjo dolžini komadov nekdanjih 12'' verzij – torej v razponu približno 6–9 minut), na Otoku pa pendant najdemo v politično plesnih Gang of Four, zgodnjih A Certain Ratio ter morebiti v temačnih Shriekback.

In če je ples v viziji !!! ultimativni odgovor na norost ameriškega vsakdana, potem so kletvice na račun »predsednika« in »Giulianija« kontrapol temu eskapizmu. !!! združujejo oba pola in ustvarjajo dobrodošlo eksplozivno mešanico besedil z razlogom ter ritmov, ki zelo konkretno razmigajo telo.

Katarina Višnar