Letnik: 2005 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Borka

BOCA 45

Pitch Sounds

Grand Central, 2004

Scott Hendy ni pretirano znan, vsaj ne toliko kot njegov kolega Andy Smith (ki je uradni didžej skupine Portishead), s katerim sodeluje pod psevdonimom Dynamo Production. Njun odličen album Analogue je izšel lani. Od takrat sta Scott in Andy veliko hodila po turnejah, prepoznavne sete sta vrtela po raznih krajih in celinah. Vendar pa je Scott očitno našel nekaj časa, ki ga je preživel v studiu, in rezultat je tu – album z naslovom Pitch Sounds, ki ga je Scott izdal pod psevdonimom Boca 45. Zakaj Boca 45? Boca po njegovi najljubši nogometni ekipi Boca Juniors iz Argentine in 45 po obratih, s katerimi se vrtijo sedempalčni singli na gramofonu. Plošča je izšla pri manchestrski založbi Grand Central, ki izdaja predvsem instrumentalni in netrendovski hiphop, vendar pa posegajo pogosto tudi v sfere soula, ragge, nu jazza, freestyla. Pred tem je Scott že sodeloval z vrsto neodvisnih založb, kot so Hombre, Illicit, Superslick Stereo Sounds, High Noon in Unique.

V glasbeno izjemno bogatih bristolskih krogih (od koder prihaja) je Scott Hendy znan predvsem po izvrstnih eklektičnih DJ-setih, v katerih združuje hiphop, a cappello, stari funk, rock, plošče z govorjeno besedo in tehniko skrečanja. Plošča Pitch Sounds pa je nekakšna produkcijska prilastitev njegovega didžejevskega sloga, nekakšna nadgradnja. Album je lepljenka hiphopa, funka, soula in celo rocka. Temelji na tehniki cut'n'paste, to pomeni, da je v osnovi kolaž melodičnih, glasovnih in ritmičnih vzorcev.

Pitch Sounds se začne s precej dolgim, vendar domiselnim introm The Countdown, pri katerem sodeluje prvi gost na plošči Monkey Moo, bristolski beatbox mojster, sicer član hiphop zasedbe Aspects. Pri baladi In the City, ki je prvi »hit« s plošče, vokale prispeva newyorška pevka Mckay. Pri produkciji je pomagal Geoff Barrow (njegov pečat se sliši predvsem v basovski liniji), glava zasedbe Portishead, ki je pred kratkim z Mckay v New Yorku posnel album.

Ultra, Gather Round, Lafayette Party Time so hitrejše lepljenke plesnih ritmov, starih soulovskih in funkovskih vzorcev. Močno spominjajo na zlata leta britanskega fenomena, ki se je imenoval big beat – izraz so zaradi nekaterih skrajnosti, do katerih je prišlo, predčasno upokojili in globoko pokopali. Airdrums je ritmično razgiban kos, ki temelji na linijah bobnov z raznimi melodičnimi vzorci kot detajli. Na koncu pride do vrhunca z vzorcem starega rockovskega glasu iz šestdesetih ali sedemdesetih let.

Edino razočaranje na plošči je klasično hiphopovski komad Stand Up, za katerega je Scott k sodelovanju povabil rapperja po imenu Profile. Profile je s Scottom in z Dynamo Productions že sodeloval na plošči Analogue, rezultat je bil enkraten. Stand Up je povprečen in medel komad, manjkata mu domiselnost in humor, ki sta sicer prisotna na plošči.

Pitch Sounds je duhovita in bistra plošča. Na nekaterih mestih močno spominja na produkcijo Dynamo Productions, predvsem po vzorčnih strukturah, to pa je rezultat preverjene formule – Boca 45 pač operira z metodologijo, ki jo najbolje obvlada. In Scott Hendy je v resnici handy – spretno ...

Borka