Letnik: 2005 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Borka

FLEVANS

Make new Friends

Tru Thoughts, 2004

Britanska založba Tru Thoughts v zadnjem času redno opozarja nase z lepim številom izdaj raznih formatov. Z založbo sodelujejo izvajalci, kot so TM Juke, Limp Twins, Nostalgia 77, Alice Russell, Quantic in Flevans. V iztekajočem se letu so pri Tru Thoughts izdali tri izjemne albume (Nostalgia 77, Alice Russell in Quantic), kompilacijo Shapes Yellow in ob koncu leta še album Make new Friends, ki ga je posnel Flevans.

Make new Friends je v bistvu kompilacija treh EP-plošč, ki jih je doslej produciral Flevans. Tretji je izšel hkrati z albumom in je tudi enako naslovljen. Flevans prihaja iz Brightona, tako kot JFB in skupina Backini. Tudi njegova produkcija močno spominja na delo omenjenih izvajalcev in v raznih medijih je že najti izraz »brightonski zvok« (podobno kot pred časom melanholični in počasni »bristolski zvok«). Vendar pa je očitno v Brightonu več sončnih dni kot v Bristolu, saj je »brightonski zvok«, če sploh res obstaja, poskočen, igriv, izjemno melodičen in eklektičen.

V svoji produkciji Flevans združuje klasično glasbeno izobrazbo (v preteklosti je igral klavir in kontrabas v številnih funkovskih in jazzovskih zasedbah) in metode, značilne za elektronsko produciranje. Uporablja veliko število vzorcev, ki jih jemlje iz raznih referenc, predvsem iz jazza, swinga, orkestralne glasbe iz prve polovice 20. stoletja, folka, funka. Pravzaprav črpa iz številnih zvrsti z nekakšno otročjo naivnostjo. Rezultat je zabavna kompilacija komadov, ki prehajajo med slogi, od downtempa, jazzovskega breakbeata do drum'n'bassa. Hkrati pa ima plošča, verjetno zaradi Flevansovih izkušenj z igranjem v skupinah, pridih živosti. Čeprav se po zvoku takoj sliši, da so nekateri elementi vzorčeni, pa so strukturirani, aranžirani na način, ki je značilen za igranje v živo, s prehodi, povezavami, vrhunci ...

Plošča Make new Friends se začne s počasno balado Begin Again. Pesem je (ne le po naslovu) kot nalašč za uvod v ploščo, najbolj prepoznavna elementa sta vzorca klavirske linije in glasu. Sledi nekaj hitrejših, izjemno pozitivnih kosov (Hey Mr Bundle, Me and My Moody, Get Caribou), ki jih potem nekako preseka Lay it Down, pesem, ki temelji na hiphopovskih ritmih, na katerih se Flevans poigrava z vzorcem gospelovskega zbora. Sledita dve skoraj plesni zadevi (Dinner with Boskins, Out to Lunch), za konec pa sta na albumu dva melodična komada z izjemnim melosom, počasni (in edini zasanjani na plošči) Sweep Definitive in »drum'n'bassovski« Dumb Ballad.

Flevansov igrivi in pozitivni, veseli upbeat zvok je osvežitev na področju neodvisne, leftfieldovske elektronike. Če izhajamo iz krhke predpostavke, da obstaja zvok, ki mu lahko rečemo »brightonski«, potem Make new Friends nadaljuje pot, ki jo je začrtala plošča Threads skupine Backini. Make new Friends je tudi ena tistih plošč, ki delujejo na domačem hi-fi sistemu, po radiu in tudi v klubu, saj je kar nekaj pesmi plesišču prijaznih. Flevans bo z zabavo, ki nosi naslov Make new Friends, verjetno res sklenil kar nekaj novih prijateljstev.

Borka