Letnik: 2005 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LOS HURACANES DEL NORTE

En Vivo

Fonovisa, 2004

Skupina Los Huracanes del Norte ima za sabo že več kot tridesetletno tradicijo delovanja. Leta 1972 jo je v kalifornijskem San Joseju ustanovil vodilni pevec in basist Heraclio »Rocky« Garcia, ob njem pa v zasedbi delujejo še drugi bratje – Jesus (harmonika, drugi glas), Francisco (bas sexto), Guadalupe (saksofon). V zadnjem času so skupino pomladili z dvema novima članoma – Jose L. Mejia igra drugo harmoniko, Antonio Heraclio Garcia, voditeljev sin, pa bobne.

Na tokratni plošči v živo so seveda zbrani glavni hiti njihove kariere. Že sam začetek nam daje vsaj malo občutka, kakšni so njihovi nastopi v živo. Bombastična napoved in nato huronsko kričanje publike. Na plesih Los Huracanes del Norte običajno zberejo od 25 do 30 tisoč ljudi in nekaj podobnega je bilo tudi na tem nastopu v ameriškem Chicagu. Skupina se na njem ni dolgo vrtela kot »mačka okrog vrele kaše«. Že po osmih minutah je Francisco občinstvo vprašal, če je za »težke corride«. Odgovorilo je huronsko kričanje. Glasba se zato v tistem hipu začne prepletati s posnetimi zvoki brzostrelk, helikopterjev in avtomobilskega zaviranja. Vsebine težkih corridov (corridos pesados) so mafijski trgovci z mamili, ki se z orožjem, hitrimi avtomobili in tudi kar letali ter helikopterji prebijajo mimo zased ameriške policije. S hitrostjo njihovega bega je povezana tudi sama glasba. Vražji saksofoni in harmonike nas vživijo v te večne spopade med Ameriko in Mehiko, v tone marihuane in kokaina, ki po zemlji in zraku potujejo zadovoljevat nenasitni trg severne Amerike. V skladbi El Lincoln Negro (Črni Lincoln) tako recimo pojejo o potovanju z avtom iz Kolumbije prek Srednje Amerike v ZDA. Avto je poln utekočinjenega kokaina, za katerega bodo »turisti« ob morebitnem padcu v zasedo trdili, da gre le za »svežo vodo«. Podobne teme so v corridu o »dvojnem dnu« v avtu ali ponarejenih dolarjih, s katerimi so plačali šest ton marihuane.

Družina Garcia sicer izhaja iz mehiške države Michoacan. Heraclio Garcia je v ZDA prišel star 11 let in se zelo kmalu začel ukvarjati z glasbo. Prve glasbene izkušnje je dobil pri dedu, ki je igral violino. Danes so Los Huracanes del Norte ena vodilnih mehiških skupin v ZDA, saj imajo za seboj že več kot 40 posnetih plošč, na katerih obravnavajo ključne teme mehiške emigracije v Ameriki. Za corridos je nekoč veljalo, da so to le pesmi o revoluciji, Emilianu Zapati in Panchu Villi, nove mehiške skupine pa so jih aktualizirale. Ker je trgovina z mamili eden največjih problemov med Mehiko in ZDA, so besedila o tem hitro zašla v to tradicionalno glasbo.

Marko Jenšterle