Letnik: 2005 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LOS TIGRES DEL NORTE

Pacto De Sangre

Fonovisa, 2004

Plošča Pacto de Sangre mehiške skupine Los Tigres del Norte je ena tistih zgoščenk, ki te presune že, ko si začneš ogledovati ovitek. Ta je s fotografijami na moč zgovoren. Na njem namreč med drugim vidimo na visoko ograjo pritrjene, živahno obarvane krste s številkami mrtvih. Ograja ni navadna. To je meja, ki Mehiko ločuje od ZDA, številke mrtvih pa so podatki o tem, koliko Mehičanov je v posameznem letu umrlo ob poskusu prečkanja meje. Največ (499) jih je bilo leta 2000. Druga pretresljiva slika je cestni znak z narisano bežečo družino in napisom Pozor! (Caution). Tako kot smo pri nas navajeni na znake »živina na cesti«, namreč na avtocesti od ameriškega San Diega proti Los Angelesu stojijo znaki »družina na cesti«. Gre za družine mehiških ilegalnih priseljencev, ki skušajo preteči prometno avtocesto.

Iz teh dejstev je verjetno že jasno, kakšna je glasba na plošči. Los Tigres del Norte so najpomembnejši predstavniki tako imenovane musica norteña, v kateri se tradicionalni corridos, ranchere in cumbie mešajo tudi z nam bližjo polko. Album Pacto de Sangre ali »krvna zaveza« je dobil latinskega grammyja kot najboljši album s področja glasbe norteño. Naj ob tem omenimo še to, da so Los Tigres del Norte s koncertom leta 2004 končali 1. svetovni kulturni forum, ki je bil v španski Barceloni.

Njihova najnovejša zgoščenka je navidez sicer zabavno in veselo poslušanje, vendar gre za besedilno presunljivo in močno glasbo, ki te ne pusti ravnodušnega. Krste na slikah so resda pobarvane z živimi in veselimi barvami, smrt v besedilih pa je zavita v ritme polke in cumbie, ampak vse to je le posledica dejstva, da imajo Mehičani do nje popolnoma diametralen odnos od nas. Njihov dan mrtvih je eden najlepših in najbolj zabavnih praznikov in enako se dogaja tudi tedaj, kadar »severni tigri« pojejo o nesrečnih Mehičanih, ki življenja puščajo na meji z ZDA, Svetem Petru – zaščitniku ilegalnih ubežnikov; ženah, ki dvomijo o zvestobi svojih mož, ali pa kar o trgovcih, ki se hvalijo s kolumbijskimi poslovnimi partnerji v Madridu. Za kakšno trgovino gre, ni nobenega dvoma. Los Tigres del Norte so tudi eni najpomembnejših predstavnikov »narco corridos« in s tem poseben trn v peti severnoameriške administracije, kar pa ni motilo župana Los Angelesa, da jih ne bi razglasil za častne občane njegovega mesta. Po njih se imenuje tudi ena glavnih avenij v Chicagu, v Ameriki pa imajo celo Dan Tigres del Norte, ki je 17. junij. V dveh video posnetkih na dodanem DVD-ju jih lahko vidimo tudi na odru.

Vsekakor odlična konceptualna plošča, ki ti navkljub užitkom ob poslušanju zaradi krute tematike nato še nekaj časa ne pusti spokojnega spanca.

Marko Jenšterle