Letnik: 2005 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Črt Sojar Voglar

KVARTET FLAVT NEREIDE

Grand Hotel, Rogaška Slatina, 24. 11. 2004

Tretji koncertni cikel sezone GM oder 2004-05 je pripadel kvartetu flavt Nereide, ki ga sestavljajo Irena Kavčič, Jelena Pešič, Erika Dujc in Nika Hribar. Vse so nekdanje dijakinje Umetniške gimnazije iz Kopra (razen Nike, ki je še dijakinja) in so šle skozi več kot sijajno poučevanje prof. Alenke Zupan, ki je že ves čas mentorica kvarteta. Mlade umetnice so koncertirale v Postojni, Ljubljani, Kopru in Rogaški Slatini z bogatim sporedom del iz klasicizma (Reicha, Kuhlau), francoske glasbe 20. stoletja (Bozza, Berthomieu, Jeanjean, Castérede) in iz za zdaj bolj maloštevilne Sinfonico op. 12 slovenske literature za kvartet flavt (Kumar, Ramovš, Šavli).

Kvartet zveni izredno kompaktno, vse štiri flavtistke pa se odlikujejo z izjemno lepim tonom, iskrivo muzikalnostjo, igrivim podajanjem glasbene vsebine in težnjo po čisti intonaciji (to je pri flavtah zelo težko). Pri uvodni skladbi Sinfonico op. 12 Antona Reiche je bilo tu in tam nekaj ritmične nejasnosti (poslušal sem koncert v Rogaški Slatini), že takoj pri Trois Pièces Eugena Bozze pa so glasbeni utrinki zaživeli v pravi glasbeni poeziji, ki se ni več ustavila. Tudi bela vrana sporeda, navidez zvočno zelo priostren Nokturno Primoža Ramovša, je izzvenel mehko in dobesedno prijetno. Kot glasbeno delo je bil še posebno zanimiv prvi stavek Kumarjeve skladbe Soba za štiri, kjer je kvartet v dvooktavnem unisonu na trenutke zvenel povsem kot temperirano uglašen orgelski register.

Za konec še dve stvari: Ireni Kavčič je na dan koncerta neki voznik avta zapeljal v desno nogo in jo kar precej poškodoval, vendar ni niti za trenutek potrebovala oddiha med posameznimi skladbami in si zasluži še posebno pohvalo. In drugo: glasbena šola iz Rogaške Slatine je prav na dan koncerta kvarteta Nereide slavila 30-letnico delovanja in občinstva ni bilo praktično nič. Zato se je koncert iz prazne glasbene dvorane čudovitega Grand hotela Rogaška prestavil v akustično mnogo boljši atrij v pritličju, vendar so mnogi hotelski gostje in obiskovalci pokazali kaj malo spoštovanja do koncerta, saj je bil hrup neprestan, pa še ves čas gibanje čez atrij ...

Črt Sojar Voglar