Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Jane Weber

Tommy Makem

THE CLANCY BROTHERS SONG BOOK

Music Sales Limited, 2005, 64 strani

Knjiga z naslovom The Clancy Brothers and Tommy Makem Song Book je prvič izšla že davnega leta 1964 in še danes pomeni eno redkih publikacij, ki nam nazorno približajo kariero, glasbo in poezijo ene najbolj popularnih zasedb irskega folka, glasbe, ki ima tudi pri nas veliko poslušalcev. O priljubljenosti bratov Clancy v naših logih po svoje govori tale zgodbica: pred kratkim sem med svojimi rednimi pohodi po ljubljanskih knjigarnah našel tudi polico s kar kakšnimi desetimi izvodi te knjige; ko sem se čez nekaj dni vrnil, jih je bilo samo še nekaj, zato sem z nakupom pohitel. Mogoče ne boste verjeli, vendar v Sloveniji obstajajo tudi skupine, ki izvajajo irsko glasbo. Nastopajo po manj znanih prizoriščih, ugledni glasbeni novinarji pa zanje verjetno ne bodo nikoli slišali.

O irski glasbi obstaja cela vrsta knjig, razprav in priročnikov, zato vam bomo v bližnji prihodnosti mogoče predstavili tudi kakšno verjetno še uporabnejše literarno delo o tej glasbi, v tej številki pa torej nekaj besed o uradni knjigi bratov Clancy, o znani publikaciji razvpite zasedbe, ki je v irski glasbi odigrala pomembnejšo vlogo, kot se zdi ob spremljanju dela naših glasbenih občil. Bratje Clancy so bili namreč izjemno priljubljeni ne samo na Irskem, temveč tudi v Ameriki, kjer so v petdesetih in šestdesetih letih radi nastopali in s svojimi ploščami, koncerti in televizijskimi nastopi vplivali celo na Boba Dylana in na druge nadobudne avtorje, ki so črpali iz tradicije irskih balad. O tem piše tudi Dylan v pravkar v slovenščino prevedeni avtobiografiji. V tej knjižici na primer najdemo tudi znamenito skladbo The Parting Glass, po kateri je Bob Dylan napisal svojo skladbo Restless Farewell. Posebna vrednost knjižice so tudi besedila ter notni zapisi, in ker so plošče bratov Clancy praviloma brez natisnjenih besedil, bo knjižica lepo služila vsem, ki radi razumete, o čem poje balada ali razuzdana pivska pesem. Bratje Clancy so nastopali v različnih zasedbah, najbolj znana pa je The Clancy Brothers and Tommy Makem - bratje Clancy so po navadi imeli vodilnega pevca, ki ni bil član družine, najbolj znan med njimi pa je prav Makem - in ta knjiga datira ravno v obdobje tega izjemno plodnega sodelovanja. Sicer drobcena knjižica ima dovolj veliko muzikološko vrednost že zaradi poglavja, v katerem bratje Clancy govorijo o svojih pesmih, njihovem izvoru in tradiciji.

Edini očitek tej sicer klasični knjižni izdaji je zastarelost, saj so bratje Clancy tudi po letu 1964 še ustvarjali in posneli veliko dobre glasbe, čeprav je po drugi strani res, da predvsem zgodnji posnetki te nadvse vplivne zasedbe sodijo med esencialna poglavja irskega folka. V knjigi tako ni poglavja o vplivu bratov Clancy na današnji irski folk, na glasbo Christyja Moora in podobnih umetnikov, ki ustvarjajo v podobnih okvirih. Da bratje Clancy še niso utonili v pozabo, pričajo tudi novejše plošče Jerryja Garcia in podobnih v folk zagledanih izvajalcev, ki v glasbi nenehno iščejo pristno lepoto in občutja - torej prvine, ki jih je v glasbi bratov Clancy na pretek (www.musicsales.com).

Jane Weber