Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Matej Krajnc

BOB DYLAN

No Direction Home: The Soundtrack, Bootleg Series Vol. 7

Sony/Menart, 2005

Nova dvojna plošča Boba Dylana je najprej glasba za film Martina Scorseseja – gre za čisto nov dokumentarec o Dylanovi karieri v letih 1962-66 – nato pa še peta zbirka iz niza »uradnih piratskih« izdaj, ki jih Dylanova založba redno izdaja že od leta 1991, ko smo v enem paketu dobili prve tri dele. Sicer se najprej vprašamo, čemu so glasbo za Scorsesejev film izdali v tej zbirki, vendar je namen jasen, takoj ko pogledamo vsebino; gre za (z nekaj izjemami) redke in koncertne posnetke že znanih pesmi (denimo Visions of Johanna, Like A Rolling Stone, Chimes of Freedom), dodanih pa je še nekaj ocvirkov za zbiralce, denimo domnevno prvi Dylanov domači posnetek When I Got Troubles iz leta 1959.

Letos je nedvomno spet Dylanovo leto. Ob nagradi za književnost, ki jo je dobil za prvi del svoje avtobiografije Chronicles, Vol. 1 (v Sloveniji Zapiski), je nastal še izjemen dokumentarec v dveh delih, ki ga pri nas v obliki dveh DVD-jev še niso uvozili, ga pa dobite v spletnih prodajalnah in je res vreden ogleda. Dylan se v svojih izjavah dosledno drži navedkov iz avtobiografije. Kaj je lahko še boljšega kot film in album za popotnico evropski turneji! Karte zanjo so precej zasoljene, a je kljub temu zanimanje Dylanovemu ugledu primerno.

Dokler ne pride k nam film, se lepo lotite obeh plošč. Preverite, kako znane pesmi zvenijo malce drugače. Dylan ni nikoli nobene zapel dvakrat po istem kopitu. To ga ohranja vedno svežega, nas pa že zelo »srbi v lopaticah«, kaj in kako bo z drugim delom avtobiografije in z že pred časom napovedano novo studijsko ploščo.

Matej Krajnc