Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

HUERQUE MAPU

ReVuelta la Vida

Fogon Musica, 2004

Skupina Huerque Mapu sodi med najpomembnejše latinskoameriške glasbene skupine. Posebno aktivna je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, v časih, ko sta ta kontinent krvavo pretresali tako desnica kot levica. To so bili časi diktatur in gveril, spopadov z žrtvami med bojevniki in civili, ki so vnašali vsesplošni strah. Nekaj časa je upanje vzbujala demokratična leva Allendejeva vlada v Čilu, z njenim padcem in vzpostavitvijo Pinochetove diktature pa so se za vso Latinsko Ameriko začeli temni časi.

Huerque Mapu so v teh procesih aktivno sodelovali in leta 1974 celo izdali odlično ploščo pesmi s podporo peronističnim Montonerom. Poleg tega so se ukvarjali z gledališčem in sodelovali na najpomembnejših glasbenih festivalih tega obdobja. Zaradi svoje levičarske aktivnosti so morali leta 1976 ob vojaškem udaru zapustiti Argentino in oditi v zdomstvo. V tujini, predvsem Španiji, Franciji, Italiji in Maroku, so preživeli deset let in se po koncu diktature leta 1986 vrnili v Argentino.

V svoji domovini so tako zdaj posneli ploščo ReVuelta la Vida, na kateri se glasbeno spet sprehajajo po značilnih ljudskih ritmih Latinske Amerike. Od stare zasedbe sta sicer ostala le še ustanovitelja Lucio Navarro in Ricardo Munich, saj so dolga leta eksila naredila svoje. Vendar je vključitev novih mlajših glasbenikov pripeljala tudi svežo energijo, ki jo je skupina še kako potrebovala.

Huerque Mapu tudi danes še ostajajo zvesti svoji glasbeni tradiciji, njihov repertoar pa je izjemno širok, saj sega od aranžiranih ljudskih pesmi Bolivije in Kolumbije do avtorskih skladb različnih latinskoameriških glasbenikov. Z uporabo tipičnih inštrumentov se ta glasbena paleta samo še poveča. Huerque Mapu so bili namreč od nekdaj multiinštrumentalisti in mojstri preigravanja različnih, predvsem andskih, inštrumentov. Poleg tega nekatere skladbe tudi zapojejo v tamkajšnjih indijanskih jezikih, kar jim daje še dodaten čar.

ReVuelta la Vida je lepo nadaljevanje nekega obdobja, ki ga je kruto pretrgala politika. Hkrati pa je ravno zdomstvo skupini dalo dodatni zagon. Kot mnogi drugi glasbeniki v tujini so se namreč tudi Huerque Mapu preživljali ravno s koncerti in glasbenim ustvarjanjem.

Marko Jenšterle