Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

MERCEDES SOSA

Corazon Libre

Deutsche Grammophon, 2005

Pri najnovejši studijski plošči argentinske pevke Mercedes Sosa najprej padeta v oči dve stvari. Prva je čudovit ovitek, ki ga je naredila sama Joan Baez, ki je tudi avtorica drugih skic in portretov v notranji knjižici. Druga stvar je ta, da je Mercedes Sosa ploščo posnela brez svoje dolgoletne spremljevalne skupine. Že kmalu po njenih treh koncertih v Sloveniji leta 2003 jo je zapustil njen kitarist Nicolas Brizuela, kar je močno vplivalo na njeno delo, saj je bil ravno on duša spremljevalne skupine. Zato je zdaj ob sebi zbrala druge preverjene argentinske glasbenike, kot so recimo Eduardo Falu, Coqui Sosa, Chango Farias Gomez, Facundo Guevara in drugi. Kolikor mi je znano, zaenkrat zaradi njenega slabega zdravja še ni predvideno koncertno predstavljanje novega materiala.

Naslednji pomemben podatek je o založbi. Plošča je namreč izšla pri založbi Deutsche Grammophon, ki jo seveda poznamo po njenih odličnih izdajah klasike. Ali to pomeni, da je tudi Mercedes Sosa po več kot štirih desetletjih svoje kariere že postala klasika? V zadnjih letih je imela precej težav z argentinskimi glasbenimi založbami. Kljub obilnemu novemu gradivu pri Argentincih nikakor ni naletela na posluh. Zato so ji na pomoč priskočili v Nemčiji, kjer sploh uživa veliko spoštovanje. Njena zadnja plošča je izšla leta 2002, pa še pri tej je šlo za koncertne posnetke.

Corazon Libre je izjemno intimna plošča z močnim poudarkom akustične kitare. Tudi ostale spremljave so na akustičnih inštrumentih, glasbene zvrsti pa so v glavnem chacarere, zambe, in tonade, se pravi glasbeni stili iz notranjih področij širne Argentine, v katerih je bila glasbenica od nekdaj izjemno močna. V nekaterih pesmih Mercedes Sosa nastopi tudi v duetu z drugimi glasbeniki. Ena najlepših je vsekakor Tonada del viejo amor, ki jo zapoje skupaj z Eduardom Falujem. To sodelovanje je emotivno tudi zaradi tega, ker je sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja Falu s pesnikom Ernestom Sabatom posnel ploščo, na kateri je objavljen tudi prvi posnetek Mercedes Sosa.

Mercedes Sosa se na Corazon Libre znova pokaže v vsej svoji lepoti. Minimalna glasbena spremljava pa samo še poudari njen glas.

Marko Jenšterle