Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Borka

YESTERDAY'S NEW QUINTET PRESENTS SOUND DIRECTIONS

The Funky side of Life

Stones Throw, 2005

Ameriški underground producent Madlib, ki prihaja z Zahodne obale, je nedvomno eden najbolj dejavnih posameznikov na svetovni hiphop sceni. Njegove produkcije pod raznimi psevdonimi se vrstijo skoraj s svetlobno hitrostjo. V zadnjih letih je navdušil s projekti, kot so Jaylib (kjer je sodeloval s še eno legendo Jayom Deejem), Madvillain (v navezi z MF Doomom) in Lootpack in s samostojnimi albumi, včasih posnetimi pod raznimi psevdonimi (Dj Rels, Quasimoto ...). Pred kašnim letom je za založbo Blue Note posnel nekakšen »tribute« album (naslov je Shades of Blue), z remiksi in živimi interpretacijami njihovih klasik. Anekdota pravi, da je imel za ta projekt neomejen dostop do arhivov te velikanke, kar se ne zgodi ravno pogosto.

Zadnja v vrsti precej kvalitetnih izdaj tega hiperaktivnega producenta (in rapperja) je druga plošča njegovega pretežno jazzovskega projekta Yesterday's New Quintet. Stvar je v bistvu malce bolj zapletena. Prvi album Yesterday's New Quinteta je namreč skoraj v celoti posnel Madlib sam, pri novem pa na vseh komadih z njim sodeluje vrsta glasbenikov (nekateri od njih so imeli prste zraven tudi pri albumu Shades of Blue). Zato je projekt v resnici nekakšen stranski (offshot) učinek prvotnega fiktivnega Quinteta in se tako imenuje Yesterday's New Quintet presents Sound Directions. Hkrati je tudi prvi Madlibov album, posnet v celoti skupaj s »session« glasbeniki.

Madlib poleg produkcije pri projektu igra tudi razne inštrumente – hammond orgle, bas in še najobsežnejše bobne. V bistvu je odigral vse bobne na plošči, razen na dveh komadih, kjer je delo opravil britanski bobnar Malcolm Catto. Drugi glasbeniki (v preteklosti so sodelovali z Macy Gray, skupinami Antibalas, Breakestra, The Keystones ...) igrajo klaviature, pihala in kitaro. Skoraj vsi komadi na plošči so priredbe starejših zadev, ki so jih napisali glasbeniki, kot so saksofonist Oliver Sain, J.J. Johnson, Billy Brooks. Na plošči najdemo tudi priredbo komada A Divine Image, ki ga je napisal eden od Madlibovih vzornikov David Axelrod.

Na plošči The Funky side of Life najdemo nekakšno fuzijo umazanega jazza, funka, soula in na trenutke bizare, podlaga so Madlibovi zlomljeni ritmi (breakbeati).

Zvok je popolnoma umazan, slišati je, kot da bi bili bobni močno kompresirani, melodične linije posnete nizko kvalitetno in na nekaterih delih aranžirane kot vzorci. Rezultat je torej kompakten, težek in umazan izdelek.

Yesterday's New Quintet je najverjetneje najbolj neobremenjen Madlibov projekt, ki ga dela iz »gušta«. Koncertirajo zelo redko in še to po navadi povsem nenapovedano, ne dajejo intervjujev in menda ne obstaja niti ena fotografija celotne zasedbe.

Borka