Letnik: 2005 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Jane Weber

TOWNES VAN ZANDT

Road Songs

Sugar Hill, 2005

Zdaj že nekaj let pokojni Townes Van Zandt je nadaljeval tradicijo ameriških cestnih glasbenikov, sanjal je svoj ameriški sen in hodil po poteh velikanov ameriške glasbe Leadbellyja, Woodyja Guthrija in Cisca Houstona. Iz njegove življenjske glasbe vejeta nenadkriljiva poezija in nežna melodija, zares značilna le za najboljše teksaške cestne pevce. Nekateri glasbeni kritiki pravijo, da bi bil Van Zandt, če bi tako glasbo ustvarjal v štiridesetih in petdesetih letih, tako spoštovan glasbenik, kot sta bila Hank Williams Sr. in Jimmie Rodgers. Žal so njegove tenkočutne pesmi (podobno kot tiste, ki sta jih napisala John Prine in Gram Parsons) širšemu občinstvu znane le s plošč Willija Nelsona, Merleja Haggarda, Emmylou Harris in skupin Cowboy Junkies, Walkabouts ter Tindersticks.

Plošča Townesa Vana Zandta z naslovom Road Songs, leta 1993 jo je prva izdala nemška založba BMG Ariola, je zbirka starih ameriških pesmi. Van Zandt je nekatere igral že na začetku kariere, večino pa jih je posnel na koncertih v bolj ali manj zanikrnih nočnih klubih po ZDA. Med najbolj posrečenimi so kar štiri skladbe enega zadnjih velikih mojstrov podeželskega bluesa in boogieja Lightnina Hopkinsa. Freulein je stara teksaška skladba, napisal jo je Luther Williams, Van Zandt pa je v spremni besedi povedal, da je izpolnil obljubo očetu, da se jo bo, če mu bo za božič kupil kitaro, prvo naučil igrati.

Pretresljivo zgodbo o Indijancu Iri Hayesu, ki je izgubil vojno zaradi sodčka viskija, je Van Zandt v primerjavi z Dylanovo različico posnel v še bolj arhaični obliki. Tudi skladbo Coo Coo lahko slišite na kakšnem Dylanovem ilegalnem albumu; pesem izhaja iz Južne Karoline, Van Zandt pa je po njeni melodiji napisal odlično pesem Dollar Bill Blues. Med najbolj zanimivimi je skladba nekoliko mlajšega datuma Racing In The Streets »izpod kitare« Brucea Springsteena. Van Zandt jo je v neki beznici poslušal tridesetkrat zapored in jo naslednji večer v hripavem in napol razglašenem tonu zaigral na koncertu v 300 milj oddaljenem mestu.

Plošča Road Songs je spričo Van Zandtovih naivnih aranžmajev in povprečnega petja bolj zanimiva kot dobra, namenjena pa je predvsem poznavalcem ameriške potepuške glasbe. Van Zandtova avtorska glasba in njegov vpliv na nekatere sodobne avtorje pa izstopata iz poplave razčlovečenih zvokov in izžarevata pravo popolnost ljudske pesmi.

Jane Weber