Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Franci Krevh

BING BANG

Bing Bang plays Lešnik

Equilibrium, 2004

Igor Lešnik (1956), ki ga imajo poznavalci za enega vodilnih evropskih tolkalcev, nas je spet prijetno presenetil. S tolkalno skupino Bing Bang (skupina deluje pri Glasbeni mladini Hrvaški), ki jo sestavljajo njegovi najboljši študenti, je pri založbi Equilibrium izdal zgoščenko, na kateri so samo njegova, avtorska dela, napisana za tolkalni ansambel.

Prva je štiristavčna skladba Dwarfs (palčki), zbirka tem Igorjeve fusion skupine Jazzbina, ki je delovala v osemdesetih letih. Skladba je melodično in ritmično raznolika, veliko je različnih tolkal, tako je zanimiva tudi za manj zahtevne poslušalce.

Skladba Hommage a Ball ima prav tako štiri stavke in temelji na besedilu dadaista Huga Balla. Besedilo samo po sebi nima natančnega pomena, Igor Lešnik pa ga je začutil skozi religijo, otroštvo, ljubezen in smrt. Zahtevna in napeta skladba, pri kateri sodeluje sopranistka Tamara Felbinger – Franetović.

Concerto for percussion and percussion je skladba, ki je bila izvedena v različnih zasedbah, v tokratni izvedbi pa solista na tolkalih (Igor Lešnik) spremlja tolkalni ansambel.

Zadnja skladba Chamade Suite je zagotovo eno najboljših komornih del Igorja Lešnika. Tristavčna skladba, v kateri imajo glavno vlogo (samo) štirje mali bobni, je napisana in zaigrana prefinjeno kot simfonija, a hkrati odločno kot marš.

Ta zgoščenka podaja sinergijo avtorja kot ustvarjalnega skladatelja in izrednega tolkalca. Obvezna zgoščenka za vse, ki se ukvarjajo s tolkali!

Franci Krevh