Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Luka Zagoričnik

KOCH-SCHÜTZ-STUDER

Life Tied

Intakt, 2004

Plošča Life Tied nam ponuja svežo, odlično dozo hardcore komorne glasbe švicarskega tria Koch-Schütz-Studer. Sestavljajo ga trije prebrisani švicarski improvizatorji: vsestranski pihalec Hans Koch, čelist Martin Schütz in bobnar Fredy Studer. Glasbena oznaka izhaja iz naslova prvenca iz leta 1995, naslovljenega Hardcore Chambermusic, hitre, agresivne mešanice svobodne improvizacije, abruptnih semplov in hrupne elektronike, ognjevitosti militantnega svobodnjaškega jazza in hitrih sprememb tempa v slogu hardcora.

Če se bo kdo ob tem namrdnil, da gre za še en sodoben odmev postmodernističnega »anything goes« v brezskrbnem mešanju različnih kontekstov, bo seveda najprej spregledal iskrivo ironijo v prevračanju koncepta komorne glasbe. Hkrati bo zaobšel temeljno sestavino ustvarjanja tega švicarskega tria: element radikalne konfrontacije, soočanja in vmesnega prostora med različnimi glasbenimi idiomi. Ta vmesni prostor trio imenitno polni z lastnim spontanim zvočnim vokabularjem, improvizacijo, ki je tako zelo skupinska v svojem karakterju, da povsem sovpada z naslovom plošče Life Tied.

Prvenec iz leta 1995 je prinesel tako eksplozivno zmes intenzivne medigre in raznorodnih semplov v razponu od Keitha Rowa, Public Enemy, Jamesa Browna, Iannisa Xenakisa, Morbid Angel, Ligetija, Melvins in številnih drugih, da je navdušil Johna Zorna – in bendu kmalu zagotovil kultni status. Vendar trio ni počival na lovorikah, temveč je v iskanju ustvarjalnega navdiha v zunanjih glasbenih elementih odšel na Kubo in v Egipt, kjer so igrali s tamkajšnjimi lokalnimi glasbeniki. Nastali sta plošči zlitij in nasprotij Fidel in Heavy Cairo Traffic. Fascinacija s fenomenom zadnjega desetletja, sintetično revolucijo elektronske plesne glasbe, je privedla do sodelovanja z didžeji, kot sta M Singhe in I-Sound. Letos pa se je trio vrnil v najboljši surovi luči koncertnih posnetkov z beneškega bienala, iz newyorškega kluba Tonic, z Expa 02 v Murtenu in domačega Biela. Posnetki so zbrani na plošči Life Tied, trdo stoječi mešanici jazza, rocka, improvizirane glasbe in elektronskih deviacij, ambientalne glasbe, žagajočih metalskih tvarin in zakajenega duba. Umetnost glasbenih srečevanj v spontanem muziciranju je trio privedel celo do točke, kjer ne zaznamo več ločnice med žanrom in improvizacijo, s tem pa so nadgradili zapuščino prevratne britanske zasedbe Alterations iz osemdesetih let. Plošča temelji na osmih, skrbno ustvarjenih koncertnih izsekih, ki jih je čudovito zabeležil njihov stalni tonski mojster Daniel Schneider, ki je trojico ujel v najbolj intenzivnih trenutkih. Koch-Schütz-Studer se namreč imenitno poigravajo s strukturo, ki jo tokrat gradijo počasneje in pazljiveje. Elementi raztelešenja, prečenja žanrov in kreativne dekonstrukcije se tokrat umikajo pretanjenim ambientalnim delom, mirnejšemu elektronskemu pršenju zvoka in iskrivim improvizacijam, v katerih blesti predvsem Hans Koch z različnimi pihali. Odmevi hrumečega, žagajočega metala prežemajo skladbo The Burning Tongue, medtem ko nosi skladba Comes and Gones pridih sodelovanja tria z newyorškimi didžeji, saj je njena osnova temačen, zakajen dub v najboljši crooklynski tradiciji.

Plošča Life Tied je predvsem izvrsten prikaz preteklih raznorodnih izkušenj tria Koch-Schutz-Studer, ki jih imenitno vnaša v svobodno improvizirano zvočno tkivo … (www.intaktrec.ch)

Luka Zagoričnik