Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Katarina J:

RAZLIČNI IZVAJALCI

Tracks North – Music From Shetland

Shetland Arts Trust, 2004

Kompilacije so ena najbolj razširjenih tržnih oblik posredovanja glasbe. Antologije, »best of«, klasike, zgodnja leta in podobni cvetoberi, naj bodo skorpucalasti ali pa konceptualno skrbno premišljeni, urednikom hvaležno vračajo vložen trud in kapital, poslušalcu pa nudijo »šnelkurz« iz božanskega opusa njim ljubega ali povsem neznanega umetnika, odkrivajo nam manj znane glasbene krajine in nas nasploh bodisi neizvirno bodisi prikupno soočajo s spregledanim. Ali, če parafraziram Foresta Gumpa – kompilacije so kot škatlica presenečenja, kot bomboniera – nikoli namreč ne veš, kaj boš dobil.

Poleg kupljivih pa obstaja še neka druga, manj resnobna ter neskončno očarljivejša kategorija glasbenih utrinkov, ki jih ob domačem ognjišču kot najbolj slavnostno kosilo pripravljamo za druge. V tem je pretanjen izbor intimnosti, z ljubeznijo narejen posebej za duše tvojih bližnjih, podoben kuhanju naše najljubše jedi, okušanju dobrega vina, pisanju poezije, ljubljenju in vsem drugim umetelnostim življenja, kadar jih skušamo brezpogojno deliti z drugimi.

Tale razglednica petintridesetih delčkov shetlandske glasbene poetike, ki si jo je zamislil in izpeljal David Gardener, lokalni predstavnik škotskega ministrstva za kulturo in zagnan promoter shetlandske tradicionalne glasbe, seveda ni namenjena altruističnemu izkazovanju ljubezni do bližnjega.

Raje jo razumem in slišim kot glasbeni portfolio sodobne glasbene ustvarjalnosti s Shetlandskega otočja. Kot precej kvaliteten, plastičen, a na trenutke rahlo tematsko zmeden prikaz lokalnih glasb nekega (navidezno) obrobnega geografskega prostora, ki v zadnjih letih s takšnimi in podobnimi spretnimi marketinškimi potezami dobiva vse večjo nacionalno in mednarodno kredibilnost kot otočje, kjer sobivajo, se prepletajo in soustvarjajo malone vse oblike popularnih in tradicionalnih glasb, kar si jih morete zamisliti.

Severne sledi puščajo tradicionalne in sodobne odtise, seveda razdeljene v dva tematska sklopa. Prvi plošček tako sestavljajo (po)ustvarjalne moči mladih in malo starejših muzikantov, ki glasbene sokove življenja srkajo neposredno iz lokalnih instrumentalnih tradicij, kjer vsekakor paradirajo najbolj znani shetlandski fidlerji, fidlerke in njihov podmladek (Chris Stout, Steven Spence, Mark Laurenson, Gemma Donald in Jenna Reid).

Sodobni odtisi pa nas na drugem ploščku prepuščajo živahnemu toku novokomponiranih folk-rock-pop-jazz-country-blues odklonov znanih shetlandskih bendov, kot so Rock Salt and Nails, Bongshang, Drop the Box, Hom Bru, Maddrim, Shoormal, Sheila Henderson Band, Borderline Blues Band in drugi, o katerih se, verjemite, spodobi slišati še kaj več.

Mnogi med njimi so zaradi še vedno skromne snemalne infrastrukture na otokih s sodelovanjem na shetlandskem albumu dobili prvo priložnost, da se kot zreli avtorji in avtorice predstavijo svetovnemu občinstvu.

S Shetlandskega otočja z ljubeznijo.

Katarina J.