Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

FRANK REYES

En Vivo

J and N Records, 2004

Frank Reyes je dominikanski bachatero, ki v zadnjih letih še ni posnel slabe plošče, čeprav nove izdelke na trg pošilja tudi dvakrat na leto. Eden njegovih največjih uspehov je bil ta, da mu je bachato iz obrobja uspelo pripeljati v največjo dvorano dominikanskega Narodnega gledališča. Toda cena za to je bila zelo visoka. Nastopiti je moral v obleki in s kravato, namesto običajnega orkestra s kitarami, tamboro in guiro pa ga je spremljal državni simfonični orkester. Na srečo je pri tem tudi ostalo in Frank Reyes se je moral znova vrniti na odre diskotek, plesišč ob pralnicah avtomobilov in dvoran lokalnih kulturnih centrov, ki so najbolj avtentična prizorišča za bachato. Njegov nastop v gledališču so celo izdali na DVD-ju in plošči. Zdaj je po številnih studijskih končno izšla plošča s koncertnimi izvedbami največjih uspehov. Na njej seveda niti slučajno ne piše, kje in kdaj je bila posneta. Iz posnetkov se da razbrati le to, da gre za en sam koncert, ki se je po vsej verjetnosti zgodil med dominikanskimi priseljenci v ZDA. Februarja je namreč že izšla njegova naslednja koncertna plošča z naslovom Desde Santo Domingo Live.

Prvi občutki, ki te prevzamejo ob poslušanju nastopa Franka Reyesa, so, da to morda ni bil njegov najboljši koncert. V studijskih posnetkih je njegova odlika predvsem glas, tokrat pa je ravno na tem področju precej šibak. Kljub temu je iz ozadja čutiti živahno in zaneseno publiko, ki mu z veseljem pomaga ravno tedaj, ko glasovno odpove. Čeprav so na plošči zbrane njegove najboljše skladbe, je tako za spoznavanje glasbe Franka Reyesa še vedno bolje poseči kar po katerikoli od njegovih studijskih plošč.

Frank Reyes je danes eden najpomembnejših bachaterov. Izhaja iz revne družine iz notranjosti Dominikanske republike, v kateri je imel kar 13 bratov in sester. Na začetku se je preživljal s poljedelstvom in prodajanjem v lokalni trgovini, za glasbo pa se je odločil leta 1992. Oče je temu sicer nasprotoval, prvo kitaro pa mu je kupila mati.

Marko Jenšterle