Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

JULIETA VENEGAS

Si

BMG Entertainment Mexico, 2004

Album Si je tretja plošča mehiške glasbenice Juliete Venegas, enega največjih odkritij v zadnjem času v glasbi, ki se imenuje »rock latino« ali latinski rock, zavzema pa celotno območje Latinske Amerike in Španije. Gre za ogromno tržišče, ki že povsem resno konkurira angloameriški zabavni industriji. Pri nas poznamo le njegov droben delček in še to tedaj, kadar se latinski izvajalci oprimejo angleščine (kot na primer Shakira) ali če se povežejo s sonarodnjaki na ameriškem trgu, kot je bilo sodelovanje med Santano in mehiškim pevcem Fherom iz tamkajšnje rockovske skupine Mana.

Tudi Julieta Venegas prihaja iz Mehike. Za ploščo Si je že dobila vrsto prestižnih nagrad. Leta 2004 grammyja za najboljši album vokalnega rocka. Lani je poleg tega pri nagradah MTV pobrala nazive »album leta«, »najboljša solistka« in »najboljši mehiški album«. Če dodamo še podatke o prodaji (250 tisoč v Mehiki, 100 tisoč v ZDA, 50 tisoč v Čilu …), potem res ni več nobenega dvoma, da je pred nami pomembna glasbenica, ki si ob vsem tem še najmanj zasluži pridevnik alternativna.

Julieta Venegas ni le poustvarjalka, ampak tudi avtorica vseh skladb na plošči, ob prepevanju pa igra še klaviature, harmoniko, tolkala in kitare. Gre torej za glasbeno zelo celovito osebnost, ki se odlikuje tudi po dobrih besedilih. Glasbena spremljava je precej mehka in le na trenutke rockovsko udarna, zato pa je v njej precej zanimivih vplivov mehiške folklore, kar daje plošči poseben čar.

Julieta Venegas se je z glasbo začela ukvarjati pri osmih letih, ko je živela v Tijuani. Rojena je bila sicer leta 1970 v Long Beachu v severnoameriški Kaliforniji, vendar se je družina kmalu po njenem rojstvu preselila nazaj v Mehiko; to je poseben fenomen, če vemo, da te migracije običajno potekajo v nasprotni smeri. Julieta ima za seboj ameriške glasbene šole, na katerih je študirala klavir, solo petje in violončelo, konkretne glasbene izkušnje pa je dobivala s poslušanjem Davida Bowieja, Princa, Susan Vega in Charlyja Garcie, enega največjih argentinskih rockerjev.

Marko Jenšterle