Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Črt Sojar Voglar

KVINTET FORELLIUS

GM oder, Viteška dvorana, Ljubljana, 22. 12. 2004

Koncertni cikel GM oder 2004-05 se nadaljuje brez prediha. Komaj je kvartet flavt Nereide končal turnejo, že jo je začel kvintet Forellius, ki ga sestavljajo pianist Miha Haas, violinistka Lana Trotovšek, violist Tomaž Malej, violončelist Nikolaj Sajko in kontrabasist Piero Malkoč, vsi študentje Akademije za glasbo v Ljubljani. Skupaj igrajo dve leti in imajo za seboj že kar nekaj nastopov. V ciklu GM oder so nastopili v Postojni, Rogaški Slatini, Kranju in Ljubljani. Na sporedu so bila izvirna dela za to neobičajno zasedbo: Kvintet v es-molu op. 87 Johanna Nepomuka Hummla, Latino Groove in Emotions našega skladatelja Marjana Mlakarja in seveda »obvezna« skladba, znameniti Kvintet v A duru op. 114 Franza Schuberta, imenovan Postrvin kvintet.

Koncert v Ljubljani 22. decembra 2004 je bil zaradi sodelovanja s Festivalom Ljubljana v Viteški dvorani v Križankah, ki pa akustično ne sodi ravno med posrečene. Ta problem je bil najbolj očiten pri izvedbi Hummlovega kvinteta. Godala proti klavirju niso imela nobene možnosti. Res je, v partituri piše, naj godala igrajo tiho, medtem ko klavir igra glasno, vendar pa bi moral pianist Miha Haas nekoliko bolje oceniti ravnovesje med klavirjem in godali glede na akustiko dvorane. Tako skladba ni zazvenela ravno prepričljivo. Teh težav pa ni bilo pri Schubertovem kvintetu. Tu se je izkazalo, da zna kvintet sijajno muzicirati in s pravim zvočnim ravnovesjem izvabiti vse tiste očarljive utrinke, ki jih Schubertova obsežna skladba ponuja. Mojstrsko.

Izvirne slovenske literature za kvintet klavirja, violine, viole, violončela in kontrabasa najbrž vse do leta 2004 nismo imeli. Led je prebil Marjan Mlakar, ki je za kvintet napisal dve skladbi: Latino Groove in tristavčno Emotions, ki je bila na koncertih cikla GM oder izvedena krstno. Tu smo se vživeli v nekaj povsem drugega. Mlakarjeva bogata muzikalna glasbena invencija v osnovi izhaja iz jazza, tu in tam pa se samosvoje približuje tudi klasicistični urejenosti (drugi stavek skladbe Emotions), sicer pa obe skladbi učinkujeta s pestro ritmiko in melodičnim bogastvom. Ansambel je glasbeno vsebino Mlakarjevih skladb podal doživeto in jasno.

Črt Sojar Voglar