Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Črt Sojar Voglar

GODALNI KVARTET FIASCO

Županska dvorana Mestnega muzeja, Ljubljana, 15. 2. 2005

Koncertni cikel GM-oder se je prevesil v drugo polovico. Februarju 2005 v tem ciklu koncertira godalni kvartet FIASCO, ki ga sestavljajo violinist Matjaž Porovne, violinistka Alenka Semeja, violist Peter Ugrin in violončelist Primož Zalaznik. Zaradi prenove Studia 14 Radia Slovenija je ljubljanski koncert 15. februarja potekal v Županski dvorani ljubljanskega Mestnega muzeja, akustično nekoliko grobem prostoru, ki je tonsko (pre)močno poudarjal violončelo. Vendar je prostor tudi dodobra napolnil z zvokom celotnega godalnega korpusa in s tem še podvojil močno interpretativno energijo ansambla, ki je na koncertu doživel bučne ovacije, tako močnih že kar nekaj časa ni bilo.

Prvi del programa kvarteta FIASCO je bil posvečen dvema študentoma kompozicije na Akademiji za glasbo, Marijanu Mlakarju in Nini Šenk, ki sta brez dvoma najbolj izstopajoča med trenutno prihajajočo novo generacijo skladateljev. Obe skladbi je kvartet že velikokrat izvajal in prepoznavna sta bila dobra pripravljenost in poznavanje partitur obeh del. Mlakar v svojih dveh skladbah poudari povsem različna izpovedna svetova, lirično zamišljenost v Samotnem zalivu in živahno obdelavo rezijskega napeva v Da na Sarti sekala. Cikel petih skladb Nine Šenk je eno boljših slovenskih del za godalni kvartet v zadnjem času, so pa nekatere skladbe iz cikla (predvsem tretja, Ujeti trenutek, in zadnja, Caprice za štiri) prekratke in jim manjka izbrušena oblikovna celovitost. Škoda, ker sta izraznost in kontrastnost posameznih skladb zelo energični in jemljeta dih. Zakaj ju torej tako hitro zaustaviti?

V drugem delu koncerta je godalni kvartet FIASCO izvedel zahtevno in obsežno delo, Kvartet v g molu op. 27 norveškega romantika Edvarda Griega. Delo (traja 35 minut) je prava simfonija za štiri, odlikujejo ga obširna izpeljava gradiva, bogata melodičnost in intenzivna izraznost. Mladi koncertanti so se res izkazali. Le viola je tu in tam intonačno nekoliko popustila.

Črt Sojar Voglar