Letnik: 2005 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Viva

ZEKE, CRAZED FARMERS

Mostovna, Nova Gorica, 26. 2. 2005

Najprej, a že precej pozno, okrog 23. ure, so se prvič v nekoliko spremenjeni zasedbi z novim basistom na oder podali Crazed Farmers. Še vedno dobre volje po uspelem promocijskem nastopu v ljubljanskem KUD Franceta Prešerna verjetno niso bili veseli razmer, ki so jih pričakale v dvorani Mostovne. Kaj je to dober zvok, ki je za vsako glasbo pomemben, za njihovo precej raztrgano in ritmično spreminjajočo se, usmerjeno v hrup in drvenje, pa še toliko bolj, nam tokrat ni bilo dano izvedeli. Bobni, dve kitari, bas in vokal so se mešali v precej abstraktno zvočno sliko, ki tistim, ki so Crazed Farmers poslušali prvič, niti ni mogla biti všeč. Ker sem jih videla že večkrat, lahko zatrdim, da koncert v primerjavi z drugimi ni bil ne njihov najboljši ne njihov najslabši, zagotovo pa so nastopili v najslabših zvočnih okoliščinah.

Zvezde večera so bili vsekakor Zeke, ki so pri nas tokrat nastopili že tretjič in jih ima večina za alternativo ali nadgradnjo upehanih Motörhead, v najboljših trenutkih pa so spominjali celo na neprekosljive Dwarves. Njihov zaščitni znak je podivjan drveči rock, ki prepleta zapuščino metala, punka in hard rocka. Zvok v Mostovni tudi njim ni prizanesel, je pa postal v drugi polovici koncerta, ko so končno začeli res drveti, znosen. Do takrat so se precej bolj kot sicer na doživetih koncertih zatekali v kitarske solistične vložke, ki ne samo, da so spominjali na tovrstne aktivnosti v žanru metala, ampak tudi na precej bolj iritantno hardrockersko obdobje zgodnjih 70. let. Ko sem nad njimi že skoraj obupala, so se Zeke v zadnji tretjini in v dveh dodatkih končno spustili v drveče in brezkompromisne komade, zaradi katerih smo jih vzljubili.

Treba je poudariti tudi to, da je Mostovna menda šele v zadnjem času resnično zaživela, čeprav deluje že nekaj let. Tokrat so domači publiki dvorano pomagali skoraj napolniti obiskovalci iz Italije in vse Slovenije, med drugim ekipe iz Železnikov, Sevnice, Rogaške Slatine in Ljubljane. Razloga sta očitna: edini koncert že preverjenih Zeke na naših odrih in ugoden termin koncerta, sobota. Ali bi se recept lahko uveljavil tudi v drugih klubih po Sloveniji?

Viva