Letnik: 2005 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Zoran Pistotnik

HABIB KOITE and BAMADA

Foly! – Live Around the World 2002

Contre-Jour, 2003

To je izjemen zvočni dokument o koncertni turneji enega izmed v zadnjih letih morda najbolj »vročih« zahodnoafriških zvezdnikov. To je malijski kitaristi in pevec Habib Koite, glasbenik, ki ga tudi v teh krajih zelo dobro poznamo, saj smo temeljito predstavili vse tri njegove izdane albume, dvakrat smo ga v Ljubljani že lahko poslušali tudi neposredno, na koncertnem odru. Dvojni album Foly! s podnaslovom Live Around the World 2002, ki ga je leta 2003 izdala na tem področju zelo cenjena belgijska založba Contre-Jour, ki ima tudi sicer ključno vlogo v njegovi uspešni mednarodni karieri, vsebuje skoraj točno dve uri in pol izjemnega koncertnega repertoarja in izvedbe celotnega njegovega železnega repertoarja: od zgodnje zahodnoafriške uspešnice Cigarette Abana, posnete in izdane leta 1991, pa do izbora najbolj udarnega, kar je objavil na vseh treh do zdaj izdanih lastnih albumih med letoma 1995 in 2001. Vsega skupaj 18 udarnih avtorskih stvaritev, tokrat ponujenih v koncertno obogatenih in primerno raztegnjenih izvedbah, ki v povprečju trajajo po okroglih 10 minut. Habib je bil s skupino Bamada na koncertni turneji praktično vse leto 2002; najprej po Evropi, potem pa še na po obsegu in odmevnosti vsaj enakovrednem severnoameriškem delu turneje. Na evropskih koncertih ga je spremljala snemalna ekipa založbe Contre-Jour in iz posnetkov, ki so tako nastali, pozneje »zmešala« in sestavila gradivo za ta dvojni album. Posnetki so nastali v časovnem razponu med 3. novembrom 2001 in 30. julijem 2002 na koncertih v Zurichu, Amsterdamu, Tubingenu, Cremoni ter še na nekaterih manjših nemških in švicarskih prizoriščih. Iz seznama prizorišč se seveda vidi, da snemalno še zdaleč niso bila pokrita vsa, saj je bilo v tem obdobju eno izmed njih tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani. A vtis, ki ga dajejo objavljeni posnetki z drugih koncertov, je povsem primerljiv s tistim, kar nam je ostalo v spominu po njihovi ljubljanski predstavi. Habib Koite in člani njegove Bamade so bili v tistem času zares v vrhunski formi.

Kot že rečeno, je v naslednjem letu po tej turneji izšel ta dvojni koncertni album, ki je za zdaj zadnji diskografski izdelek z njegovim podpisom. A tudi po tem je Habib obilno nastopal in s tem tudi nadaljuje. Kot zanimivost naj omenim, da je pravkar opravil obilno severnoameriško turnejo, na kateri je med 28. januarjem in 15. marcem na 36 koncertih obredel dobesedno celotne ZDA in še del Kanade, potem pa že 18. marca prihajajo na koncert v Francijo.

Na tem dvojnem albumu ob Habibu poslušamo povsem enako postavo Bamade, kot smo jo srečali takrat v Ljubljani. Ob njenih stalnih članih – mlajših, a prav s sodelovanjem v tej zasedbi že dodobra preizkušenih glasbenikih: drugem kitaristu, basistu, bobnarju in tolkalcu, ki vsak posebej občasno pomaga tudi peti in poprime za kakšno tradicionalno glasbilo – velja posebej omeniti sodelovanje enega največjih živečih mojstrov igranja na balafon, Keletiguija Diabateja, ki si vmes privošči tudi kakšno intervencijo z violino.

Zoran Pistotnik