Letnik: 2005 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

FRANK REYES

From Santo Domingo Live

J & N Records, 2005

Ko smo v prejšnji številki revije Muska pisali o plošči En Vivo dominikanskega bachatera Franka Reyesa, so v medijih že izšle novice o tem, da bo Reyes takoj za njo posnel še eno koncertno ploščo. Zdaj je tudi ta pred nami. Gre za delo z enostavnim naslovom From Santo Domingo Live. Ob splošnem pomanjkanju informacij na teh izdelkih je to namreč naslov, ki pove neverjetno veliko. Vemo vsaj to, da je plošča posneta v Reyesovi domovini, iz tega nekako sledi, da je bila prejšnja verjetno posneta med dominikanskimi priseljenci v ZDA, kar je bilo razbrati tudi iz nekaterih posnetkov na njej. Na tokratni zgoščenki, pri kateri pa za natančnejšo lokacijo še vedno ne vemo, v nasprotju s prejšnjo ni navedena spremljevalna skupina, vendar gre verjetno za enako zasedbo, saj Reyes v zadnjem času ansambla ni bistveno spreminjal.

Če ob vsem tem dodamo še to, da je kar sedem posnetkov na obeh ploščah enakih, potem se je res smiselno vprašati, kaj je založbo vodilo k temu, da Reyesa kar dvakrat zapored, in to v razmiku nekaj mesecev, izdajo v koncertni obliki. Ampak to so vprašanja, ki so za tamkajšnje razmere popolnoma irelevantna, saj je povpraševanje po izdelkih očitno dovolj veliko, da se splača. Plošča From Santo Domingo Live je precej boljša od izdelka En Vivo, ki je prinašal slabe izvedbe njegovih velikih uspešnic, ki so vse bolje zvenele v studijskih oblikah. Glasbenik je imel povrh vsega na tistem koncertu še precej slab dan z utrujenim glasom, to je za pevca huda stvar. Na tej plošči teh pomanjkljivosti ni. Frank Reyes je imel odličen nastop, na katerem je med skladbami tudi precej govoril, še posebej so se člani skupine razživeli med igranjem. Vzrokov za to so imeli dovolj, na prvem mestu je bila živahna publika, ki je na ves glas prepevala Reyesove velike uspešnice. Kitara vodilnega kitarista (verjetno Rafaela Infanteja) je pletla melodijo in jo s solističnimi vložki vlekla v nedogled, predvsem pa je pesmi prepletala brez pavze. Na tej osnovi si ni težko zamisliti evforičnega Reyesa, ene največjih zvezd bachate.

Če sem pri prejšnji plošči zapisal, da se je za osnovno seznanjanje z delom Franka Reyesa bolje zateči h katerikoli njegovi studijski plošči, zdaj to popravljam. Dovolj je vzeti v roke From Santo Domingo Live in prepričan sem, da boste že kmalu po tem stopili skozi vrata v bogato zakladnico glasbene ustvarjalnosti »Princa bachate«, kot se Reyes imenuje z umetniškim imenom.

Marko Jenšterle