Letnik: 2005 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: BIGor

GARAGE EXPLOSION

Klub Gustaf, Pekarna, Maribor, 25. 3. 2005

Štajerski Muškat Hamburgso z roko v roki z organizacijo Hasta La Victoria Siempre konec marca priredili Garage Explosion v mariborski Pekarni. Zavedajoč se potrebe po povezovanju in medsebojni podpori so na ta minifestival povabili soborce Thunderbabies in The Real Things iz Ljubljane, Dr. Zero s Sladkega vrha ter zagrebške družabnike Erotic Biljan and His Heretics in The Babies. V zelo sproščenem ozračju, ki je bilo pospremljeno z izbrano rockovsko glasbo, se je dogodek začel presenetljivo točno in vse se je odvijalo kot namazano, kar zgovorno opozarja, kako resno mislijo garažarji – prekleto resno!

Kot prvi so nastopili debitanti The Real Things, ki so se zbrali šele dober mesec pred festivalom, vendar so že v tem kratkem času izoblikovali izraznost, ki je za tako mlad bend presenetljiva. Punk rock s temelji v dobrem poznavanju glasbene zakladnice se je valil z vsako novo skladbo; te sicer še niso bile odigrane povsem zanesljivo, vendar je bilo v njih toliko entuziastičnega žara, da je skupina ob dobrem vtisu jasno in glasno povedala, da bomo za njih še slišali. Sledili so jim ljubljanski kolegi Thunderbabies, ki se izboljšujejo iz koncerta v koncert. To je bilo moje prvo koncertno srečanje s skupino za mejami Ljubljane: več kot očitno skupini bolj ustrezajo neljubljanski odri, saj je z veliko prepričljivejšim zanosom zasedla oder in z novejšimi skladbami ponazorila, da je s pred kratkim izdanim prvencem končala uvodno fazo. V novi fazi je tudi skupina Dr. Zero. S punkovskim zanosom, ki se je gibal med razigranostjo Ramones in nabritostjo Hüsker Dü, utrjuje svojo premočrtno melodičnost. Nov predal garažnega punkrockovskega stila je za njimi odprla zasedba Muškat Hamburg, ki ji je organizacija in odgovornost za izvedbo samega dogodka odščipnila popolno prezentacijo. Nekoliko manj energično nastopaškemu koncertu je sledil vrhunec dogodka. Zagrebški Erotic Biljan and His Heretics so samosvoj hrvaški odgovor na zloglasne Dirtbombs, saj podobno prepletajo soulovske, punkovske in rhythm'n'bluesovske stavke, ki jih v neposrednem stiku z občinstvom vodi neumoren frontman, kakršnih je malo naokrog. Kot zadnji so nastopili še The Babies, ki so punk rock še bolj izostrili in mu dodali novega goriva, tako da so na trenutke prav neulovljivo brzeli proti koncu koncertnega večera.

Skozi ves večer se ni zgodil slab nastop. Z Garage Explosion se je predstavila nova generacija punkrockovskih skupin, ki so se povezale in samoorganizirale. To je bila prva eksplozija, nadaljevanje sledi.

BIGor