Letnik: 2005 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jane Weber

Različni avtorji

EMERSON, LAKE and PALMER – Trilogy/The Show That Never Ends

Helter Skelter, 2005

Angleška knjižna založba Helter Skelter ima v ponudbi toliko zanimivih del, da sem se kar zgrozil, ko sem odkril njeno spletno stran, in moral sem se kar brzdati, da nisem končal v bankrotu. Ker bralci Muske resno razmišljajo o glasbi, verjamem, da jim bo tudi ta izdaja o skupini Emerson, Lake and Palmer v veliko veselje in pomoč pri poslušanju. Saj veste, če poznaš zgodovino in dejstva, praviloma lažje razumeš tudi samo glasbo. Glede na uspeh te zasedbe je nekoliko presenetljivo, da je to njena prva biografija, vendar se je splačalo čakati.

Knjiga, pod katero so se podpisali George Forrester, Martyn Hanson in Frank Askew, temelji na intervjujih s člani skupine, v njej pa so lepo nanizani vsi vzponi in padci te legendarne zasedbe. Superskupina Emerson, Lake and Palmer je delovala v sedemdesetih letih, znana je bila tudi pri našem občinstvu, na angleški lestvici je imela pet albumov, prodala je več kot 35 milijonov albumov, sredi sedemdesetih let pa so se z njo lahko kosale le skupine The Who, The Rolling Stones in Led Zeppelin, ki so bile edine sposobne na koncerte privabiti več občinstva. Znano je, da je skupina ELP leta 1973 s koncerti zaslužila 5 milijonov angleških funtov, to je še danes za večino nedosegljiva številka. Člani skupine ELP so prej delovali tudi v dokaj znanih zasedbah King Crimson, The Nice in Atomic Rooster, si vsak po svoje ustvarili vizijo progresivnega rocka, in treba je priznati, da jih v tem početju do danes ni presegel še nihče. Njihovo vpletanje prvin klasične glasbe v rock se še danes zdi naravnost genialno, ne glede na to, kaj si glasbeni kritiki mislijo o tem. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je prav skupina ELP v rock vpeljala sintetizator zvoka in v veliki meri tudi za vse čase določila njegovo vlogo, kar je, če na zakladnico skupine gledamo iz časovne oddaljenosti, mogoče tudi največji prispevek k razvoju popularne glasbe. Vsa obdobja skupine so v knjigi lepo predstavljena.

Skupina ELP se je v devetdesetih letih združila za svetovno turnejo in jo tako rekoč v hipu razprodala. Njeni koncerti so bili znani po ogromnem ozvočenju in gromkem podajanju klasične glasbe na rockovski način. Knjiga je tudi enkraten dokument, saj prinaša videografijo, diskografijo, kronologijo vseh koncertov z nekaterimi seznami zaigranih skladb in še veliko uporabnih podatkov za privržence. Ne glede na to, kako vam je všeč ta glasba, lahko zapišem, da je to ena bolje pripravljenih knjig o glasbi, kar sem jih prebral v zadnjih letih, in podobnih del si lahko le želimo. (www.skelter.demon.co.uk)

Jane Weber