Letnik: 2005 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Luka Zagoričnik

CALIFORNIA DOLLS

Dragon, Tiger And Escargot

Commune Disc, 2005

Japonski ženski dvojec California Dolls (Ami Jošida in Čihiro Vada) nas s prvencem lucidno pelje v vode prežvečene pop glasbe, oplemenitene s sodobno izkušnjo elektronske plesne glasbe, z infantilnim japonskim pop kičem in trendovskim recikliranjem zvokov osemdesetih let. Ponuja se simpatično odtrgana plošča »nizke produkcije«, ki raje kot pleše drzno dreza v elektronsko glasbo.

California Dolls po svoje povzemata sodobne trende v popularni glasbi, predvsem zaljubljenost v zvok osemdesetih let, spoj elektra, primitivnega drum'n'basa in diskoidne erotičnosti, povezane s srboritostjo tedanjih družbenih gibanj, ki jim je delno predhodil punk. Skratka, v paberkovanju šestnajstih skladb raznorodne zvočnosti se znajdemo v precepu osemdesetih let in bliskovitih plesnih revolucij devetdesetih let. A prosim, tu ne bomo šli na limanice industrije in iskali izraz dueta California Dolls v nekih »post« oznakah. Jošida in Vada namreč premoreta dovolj lucidnosti in norosti, da vse skupaj zapakirata v ceneno produkcijo, ki je razen dveh koncertnih posnetkov posneta kar v domači spalnici. V kratke instrumentale in pop pesmi pa vneseta ravno dovolj nežnih deviacij, da raznoliko tkivo plošče Dragon, Tiger and Escargot diha s potrebno svežino.

Poleg do sedaj meni neznane Čihiro Vade duet tvori tudi Ami Jošida, ena od najbolj radikalnih pevk svobodne improvizirane godbe, ki je izročilo Phila Mintona, Jaapa Blonka, Lauren Newton in literarno-zvočnih eksperimentov preseganja besede futurizma, dade in konkretne poezije oklestila, ga vnesla v polje neekspresivnosti, namišljene elektronske abstrakcije. Ami je celo dobitnica prestižne zlate nice festivala Ars Electronica, ki jo je dobila skupaj s Sačiko M v duetu Cosmos in z Utahom Kavasakijem za duet Astro Twins. Plošča je izšla tik ob koncu lanskega leta pri znani japonski elektronski založbi Commune Disc, do sedaj specializirani za CDR-izdaje, plošča California Dolls pa je prva prava plošča. Na njej se Jošida in Vada obračata k zvoku osemdesetih in zgodnjih devetdesetih let, k pop strukturam z rahlo prevratno žilico, ki jo pooseblja že instrumentarij: glasovi, gramofoni, klaviature, naprava za ritem, računalnik, sempler, sekvencer, videokamera itd.

Vse to zagotavlja potrebno raznolikost plošče, ki v skladbi Bolo Bolo preseneti s podobo naivne japonske šolarke, s klišejsko podobo, ki vlada v kulturi stripa (ali mang), drugič hudičevo vijuga in razbija ritmične vzorce, udari s hrumečo hrupno gmoto ali ponikne v popevkarstvo. Pokvečeni beati, hrupni in nerodni skreči, distorzirana ritmika občasno preidejo v bolj ambientalne vode, ki jih pooseblja eksperimentalno raziskovanje glasu Ami Jošide. Čeprav je Ami bolj znana, pa je plošča enakovredno delo obeh deklet. Redukcionizem na basovsko in ritmično osnovo sodobne tehno generacije vneseta California Dolls v službi repeticije v strukturo pop pesmi, kjer se naivne melodije prepletajo s šumi, feedbackom, distorzijo, tleski in odpadnim zvočnim materialom. Bolj kot na plesnost duet meri na igrivost, ki pa je ne gre enačiti z lahkotnostjo, niti z zafrkavanjem ali ironiziranjem elektronske plesne glasbe. Tega je danes vse preveč, da bi še lahko zvenelo zanimivo. Japonski par se namreč poigrava z zvočnim gradivom, ki bi ga lahko marsikdo označil za amaterskega, nedoraslega, vendar tičita ravno v tem kvaliteta in moč plošče Dragon, Tiger and Escargot, saj par to obrne sebi v prid.

Luka Zagoričnik