Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: BIGor

5'nizza

5ek - dan za metek!

Duet 5'nizza iz Harkova, po naše 5ek, navdušuje z rusko kantavtorsko pretvorbo črnske krvi v kozmopolitsko lepljenko reggeaja, soula in hiphopa.

Čudna so pota glasbene industrije. Rojevajo se zvezde, ki hitro umrejo in se jih čez čas sploh ne spomnimo več. Vedno več je takih in ena od njih je ženski par t.A.T.U., ki se ga verjetno le redki spomnimo po preboju na MTV in nastopu na Evroviziji, medtem ko je v Rusiji dvignil veliko prahu z lezbičnimi poljubi. Skoraj v istem času se je na ruski glasbeni sceni pojavil še en duet. Oborožen le z akustično kitaro in polnima glavama idej je stopil na sceno povsem drugače - brez promocije, brez denarja, brez službe za odnose z javnostjo, brez menedžerja, samo s koncerti.

Danes že diplomirani zdravnik pediater Andrej Zaporožec ali Sun ali kot sin sonca Sun Saničter profesionalni igralec Sergej Babkin,znan tudi kot Otec Rodnoj (Oče Rodni) in Serij (Sivi), sta po nekaj letih prijateljevanja leta 2000 začela še skupno glasbeno pot in v dveh letih postala atrakcija moskovskih klubov ter posledično ruskega »klubovja« oz. bivše Sovjetske zveze. Še preden sta uradno izdala prvenec, so njuni posnetki iz rok v roke krožili po pekačih in medmrežju. Mini bitlomanija se je hitro širila z razprodanimi klubskimi koncerti. Ruskogovoreča fanta iz ukrajinskega Harkova sta po prejeti nagradi za prodor leta, ki jo podeljuje postaja Naš radio, že leta 2003 postala iskana skupina, ki je po koncertih pogostokrat zašla na privatne zabave in spontane žure ter jih v najboljši maniri pospremila z nastopom.

Člana dua 5'nizza ali 5ek pravita, da nista rastamana, da njuna glasba ni samo reggae. V njej res najdemo elemente hiphopa, soula, raggaeja, latina, šlagerjev, ki jih premetavata in meljeta z rusko dušo. Pevec Sun z marleyevskim glasom in ruskim akcentom pogostokrat prekine svoje rimanje s prepričljivim oponašanjem skrečanja, pihal, opernega petja, ki je pospremljeno s stranskimi vokali, medklici in kričečimi poudarki kitarista Serega. Hiperaktivna mladeniča v poznih dvajsetih letih sta uvodno fazo iz leta 2000, ko sta igrala preurejene hite U2, Aerosmith, Nirvane, prerasla v rusofilsko mešanico le-teh s Cypress Hill, House of Pain, Public Enemy, Erykah Badu. Obvezni uvodni koncertni skladbi No Woman No Cry sta dodala predelano himno ZSSR in z njo obudila podobna vesela in nostalgična čustva za preteklimi časi, kot jih pri nas obudi marsikateri jugoslovanski komad.

Leto 2003 je bilo za 5'nizzo naporno. Ponudbe za izdajo prvenca so deževale z vseh strani, vendar sta se s prijateljem Šumom, pevcem moskovske skupine W.K.?, ki je postal tudi njun menedžer, odločila za neodvisnost. V ta namen je Šum ustanovil založbo Vdoh, katere osnovna ideja je združenje skupin, ki nastopajo skupaj in gredo proti toku glasbenega mainstreama. Pri neodvisni asociaciji glasbenikov so do današnjih dni našla zatočišče mnoga druga kreativna imena, npr. gruzinska diva Nina Katamadze, Fruktovij kefir (Sadni kefir) z Rostova na Donu, harkovski Č.A.J.K.A., moskovski Miss is BIG, Markscheider Kunst iz Sankt Peterburga, FusedMARC iz Vilniusa in drugi (več na http://vdoh.ru/). Zavedajoč se zapletenih pravil in skoraj zagotovih nategov s strani založnikov in glasbenih biznismenov, so se izognili kolesom glasbene industrije in se zaščitili s starim punkovskim pravilom do-it-yourself. Piratskim kopijam njunega Unplugged albuma je sledil prvi uradni album z dodanimi skladbami, ki pa je prav tako preživel številne (pre)peke.

Lansko leto sta si Sun in Serij privoščila kreativno pavzo in se bolj posvetila solističnim točkam in stranskim projektom. Sergej Babkin je ob rednem delu v Teatru 19, ki ga vodi režiser Igor Ladenko, izdal solistični kantavtorski album Ura!, medtem ko je Sun s skupino Ljuk(Odprtina), v kateri spremlja pevko Oljo Gerasimovo, posnel album Lemon. Povprečna izdelka samo dokazujeta, kakšna energija in magnetizem se zgodi ob njunem srečanju, ki je letos rodilo novi album, o5(s5). Z njim se vračata v vsem sijaju. Sproščena in napita sončne energije pripovedujeta o soncu in luni, naravi in njeni opojnosti ter s hipijevskim, rastafarijanskim, vagabundskim in revolucionarnim nabojem povzdigujeta individualizem v največjo vrednoto. Rdeča nit njune sporočilnosti je, da sta nihče, kar jima ne omejuje svobode. Spet imata kaj povedati in pokazati. Brez opaznejših posegov in sprememb v izraznosti intuitivno nadaljujeta s prepoznavnim slogom konvertiranja reggeaja, soula, hiphopa v ruski hibrid. Dobri aranžmaji in izvrstne domislice spet švigajo na vse strani. S številnimi vokalnimi sampli posnemata prepoznavne citate iz reggeaja, hiphopa, rokenrola in popularne glasbe nasploh, jim dajeta nove ruske pomene in jih postavljata v nove situacije, te pa so časovno in geografsko še nedoločljive. Ste že kdaj slišali za jamajški duh in črnsko kri z vzhoda Evrope?!! 5'nizza, Sun in Serij, sta kozmopolita z veliko začetnico!

Več na www.5nizza.ru ali //5nizza.com ali www.5nizza.de.vu

BIGor