Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Borka

BONOBO

Live Sessions EP

Ninja Tune, 2005

TREVA WHATEVA

Music’s Made Of Memories

Ninja Tune, 2005

Britanska neodvisna velikanka Ninja Tune obratuje s polno paro. V zadnjem času se nove izdaje vrstijo z zavidljivo hitrostjo in večina je izjemno kvalitetnih. Med bolj zanimivimi zadevami, ki so jih izdali v zadnjih mesecih, lahko omenimo novo ploščo skupine Pest, album Dwighta Tribleja, kompilacijo Keep in Time, prvenec Treve Whateve in pa v živo posneti EP, ki ga je pripravil Bonobo.

Bonobo (pravo ime Simon Green) je eklektični glasbenik in producent, ki je do sedaj posnel dva albuma, leta 2001 je izšel Animal Magic, leta 2003 pa Dial M for Monkey. Bonobo slovi predvsem po izjemnem občutku za melodiko in plastenje, po odbitih, sublimnih vzorcih in nenazadnje tudi po glasbeni spretnosti in večstranskosti, saj je, na primer, vse inštrumentalne dele za ploščo Dial M for Monkey odigral kar sam.

Zadnji izdelek, ki ga je posnel Bonobo, je EP s preprostim naslovom Live Sessions EP. Koncept male plošče je naslednji: Simon je zbral šest glasbenikov in skupaj so predelali štiri njegove klasike – Noctuary, Dismantling Frank, The Plug in Nothing Owed. Poleg teh štirih kosov je na plošči še nova zadeva z naslovom Reccuring in pa remiks komada Pick Up, ki ga je naredil Four Tet. EP je tako nekakšna živa interpretacija (narejena s pomočjo basa, kitare, klaviatur, bobnov, saksa, čela in elektronike) nekaterih Bonobovih vruhncev, ki so sicer temeljili na laptop produkciji.

Da ne bo pomote, Live Sessions EP ni posnet v studiu, ampak je dejansko »živ«. Simon je na snemanje povabil večje število prijateljev (ki jih lahko tudi slišimo na posnetku) in po dvanajstih urah snemanja in manjšega editiranja je bila plošča posneta in končana.

Žive izvedbe Bonobove produkcije so izjemno posrečene. Kljub temu, da se v grobem disciplinirano držijo struktur originalov, pa ob poslušanju zasledimo kup zanimivih detajlov. Muzika je še zmeraj »bonobovska« – cinematična in »zatripana«, vendar pa v živi izvedbi dobi nekakšen zanos, »drive«. Priredbe se od originalov verjetno še najbolj razlikujejo po dinamiki, ki je tu specifično »živa«, z majhnimi prehodi, poudarki, »build up-i«.

Bonobo je nedvomno izbral odlične glasbenike, saj prav vsi opravijo odlično delo, pustil jim je precej prostora, sam je poskrbel le za elektroniko, večinoma za aranžmaje že posnetih vzorcev. Live Sessions EP je za razliko od mnogih remiks albumov domiselna reinterpretacija in Bonobov bend bi se nedvomno splačalo videti v živo.

Treva Whateva prihaja s severa Velike Britanije. V drugi polovici devetdesetih let je vodil znano manchestrsko trgovino z vinili Fat City ter v navezi z Markom Raeom (vodja založbe Grand Central) pomagal pri zbiranju materiala za zgodnje izdaje kompilacije Mystic Brew. Njegov prvi izdani komad Tum and Waist se je pojavil na četrti izdaji kultne kompilacije Freezone, ki jo je pripravljal (radijski) DJ Morpheus. Treva je na kratko sodeloval celo z založbo Skint Normana Cooka, vendar pa so se kaj kmalu razšli. Sedaj snema za založbo Ninja Tune in skupaj z Mr. Scruffom vodi domiselno radijsko oddajo Hot Pot. Končno je posnel svoj prvenec Music’s made of Memories, na katerega smo čakali okroglih pet let.

Plošča se začne s precej smešnim, poskakujočim komadom Bouncing Bomb, kjer Treva kombinira vzorce pihal, orgel, hiphop ritme in skreč. Naslednji komad, Driving Reign, je povsem drugačen, nekakšen zasanjani disko s tolkali, kitarskimi rifi in specifično linijo sintetizatorja, ki spominja na produkcijo zgodnjega detroitskega tehna. Singalong je nekoliko starejši Trevov komad, z »uptempo« hiphop bobni in poskočnimi vokalnimi vzorci zbora, ki so slišati, kot da bi jih pobral iz glasbe soul tradicije. Singalong je že pred nekaj leti izšel kot singel pri založbi Tru Thoughts. Dedicated VIP spominja na zgodnejšo drum n’ bass produkcijo, s pretiranim subbasom in hiphop ter raga vokalnimi vložki. Naslovni komad Music’s Made Of Memories je nekakšna zasanjana bossa nova, nostalgična balada. Eden močnejših trenutkov na plošči je Dustbowl, kitarsko poskočen komad z disko ritmom in pijanimi vzorci saksofona, ki je hkrati tudi eden izmed bolj plesnih kosov na plošči.

Po zgoraj navedenem je jasno, da je album Music’s made of Memories precej eklektičen, nekakšna mineštra glasbenih stilov, vzorcev, bobnov in efektov. V bistvu je precej podoben Trevovemu stilu didžejanja, ki je izjemno razgiban, odbit, na trenutke celo razbit. Že naslov plošče nekako sugerira, da Treva dela muziko iz vzorcev, iz razpršenih koščkov, ki jih črpa iz spomina (svojega semplerja).

Borka