Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Matej Krajnc

JOHNNY CASH

The Legend

Sony/Menart, 2005

Najnovejša zbirka posnetkov Johnnyja Casha je izšla v dveh različicah – kot navadna zbirka štirih CD-plošč in kot posebna, omejena izdaja s priloženim DVD-jem, litografski portret Casha in trdo vezano knjigo.

Zbirka prinaša večinoma že objavljeno gradivo iz obdobja 1955-1993, vključuje torej Casheve posnetke za založbe Sun, Columbia in Mercury, dodanih pa je tudi sedem še neobjavljenih posnetkov, bojda njegov prvi radijski nastop iz leta 1955, cel CD sodelovanj z družino in prijatelji, in, v posebni izdaji, DVD s posnetkom TV-oddaje iz leta 1980. Tega leta je izšel album Rockabilly Blues, ki ga kritiki v glavnem omenjajo kot Cashevo vrnitev k zvoku petdesetih, kar pa je precej brljav opis, čeprav album vsebuje vsaj dve odlični izvedbi in sicer Without Love Nicka Lowa in The Last Time Krisa Kristoffersona (morda bi sem sodila še It Ain't Nothing New Babe). Vse ostalo je bilo bolje povedano že kdaj prej.

V našem zapisu bo govor o posebni izdaji, pri založbi Sony so jo imenovali kar »de luxe«. Tudi cena je de luxe. Tisti, ki si želite dobrega pregleda Cashevega dela pred založbo American, pa nočete obubožati, posezite po zbirki The Essential ali pa po navadni izdaji te zbirke, pravi Cashevi pristaši pa seveda stisnemo zobe, kot se spodobi.

Prve tri CD-plošče uvedejo posnetki iz obdobja pri založbi Sun (1955-58), ki se potem na vsaki plošči nadaljujejo v obdobje pri založbi Columbia (1958-86). Poleg večine uspešnic srečamo tudi nekatere danes manj znane pesmi, denimo Matador, ki jo je Cash kot tudi pesem Ring Of Fire, ki jo je posnel v istem obdobju, zapel tudi v španščini (to različico najdete v zbirki založbe Bear Family The Man In Black 1963-69). Pohvalno je, da na tretji plošči srečamo tudi nekaj več sicer na kompilacijah manj pogostih pesmi s Cashevih tematskih albumov pa tudi med posnetki iz obdobja pri založbi Sun se poleg očitnih izbir (Give My Love To Rose, I Walk The Line, Hey Porter, Cry Cry Cry) pojavi nekaj ocvirkov, ki jih je Cash posnel zgodaj poleti 1958, da je izpolnil pogodbeno kvoto pri Sunu, denimo pesem Charlieja Richa in Billa Justisa The Ways Of A Woman In Love.

Med sodelovanji z družino in prijatelji na četrti plošči najdemo vse pomembnejše duete z June Carter, Waylonom Jenningsom, sinom Johnom Carterjem Cashem, Rodneyem Crowellom itd. pa seveda tudi pesem The Wanderer, ki je izvirno izšla na sicer ne preveč dobrem albumu U2 Zooropa (za Casha pa je pomenila novo prelomnico v recepciji in kreativnosti) in enega njegovih zadnjih posnetkov, ki je nastal za ploščo hčerke Roseanne Cash (Rules Of Travel, 2003), pesem September When It Comes. Gre za izjemno krhko in doživeto izvedbo, ki jo lahko mirno primerjamo z mojstrovino Hurt (American IV, 2002).

Na peti plošči je že omenjeni radijski šov, na njem je Cash med drugim zapel tudi avtorski gospel Belshazzar, ki pripoveduje o roki, ki je v grešnem Babilonu pisala po zidu, in je ena njegovih najzgodnejših pesmi, napisana v obdobju, ko je bil še ameriški vojak (1950-54), Sam Phillips, šef založbe Sun, pa se je takih zadev takrat otepal huje kot belcebuba. Pozneje je drugim izvajalcem dovoljeval več svobode pri teh izbirah, pred nekaj leti je izšla celo zbirka Sun Gospel. Cash je pri založbi Sun posnel samo dve gospelovski pesmi, poleg Belshazzarja še I Was There When It Happened, pesem Guvernerja Jimmieja Davisa, ki jo je izvajal v živo še pozneje pri Columbiji, basist Marshall Grant in kitarist Luther Perkins pa sta pela klasične countryjevsko-gospelovske spremljevalne vložke.

Zbirka The Legend ponovno dokazuje, da je bil Cash, če ga je že bilo treba označevati, vedno bolj »folk« kot »country«, vseskozi pa je bila to predvsem glasba brez nalepk – čeprav sam Cash v pesmi I Will Rock And Roll With You (1977) pravi, da ni »nikoli pel kaj prida rokenrola, saj imam v sebi preveč countryja«. Vendar je bil hkrati pionir rokenrolovskega načina življenja, hotelske sobe je razsuval že, ko se Rolling Stonesi niso še niti prav dobro spoznali.

Zbirka The Legend ponuja poleg zbirke Unearthed (ki prinaša neobjavljene in objavljene posnetke iz obdobja za American, 1993-2002) in seveda vseh štirih delov posnetkov iz obdobja 1955-77, ki so izšli pri nemški Bear Family, sicer drag, a pomemben vpogled v Cashevo življenje in delo. In če je posebna izdaja zbirke pravzaprav bolj zbiralska, tudi navadni, cenejši, prav nič ne manjka. Izberite torej in uživajte na popotovanju po enem najpomembnejših poglavij zgodovine svetovne (popularne) glasbe.

Matej Krajnc